Registreren als kiezer buiten Nederland

Woont u in het buitenland? En wilt u stemmen? Dan moet u zijn geregistreerd als kiezer buiten Nederland. U kunt zich tot en met 3 februari 2021 registreren als kiezer buiten Nederland. Als u bent geregistreerd als kiezer, ontvangt u voor iedere verkiezing automatisch alle informatie en documenten die u nodig heeft om te kunnen stemmen.

Manieren om te stemmen

Alle kiezers in het buitenland stemmen standaard per brief. Het is ook mogelijk om te stemmen via een volmacht of met een kiezerspas. Bekijk daarom goed welke manier het beste bij u past.

Stemmen per brief

U stemt standaard per brief. De gemeente stuurt u op 23 december 2020 per post uw briefstembewijs. Dit is het bewijs dat u mag stemmen bij de komende Tweede Kamerverkiezing. Bewaar uw briefstembewijs goed. U heeft het later nodig om uw stem te kunnen uitbrengen. Ongeveer 4 weken voor de verkiezing stuurt de gemeente u het stembiljet. Dat gaat standaard per e-mail, maar kan ook per post als u dat bij uw registratie heeft aangegeven. Pas als u het briefstembewijs én het stembiljet heeft ontvangen kunt u stemmen. U ontvangt bij het stembiljet uitleg over hoe u uw stem uitbrengt.

Uw stem moet uiterlijk op 17 maart 2021 om 15.00 uur lokale tijd zijn ontvangen bij het briefstembureau. U kunt uw stem ook opsturen naar of afgeven bij een Nederlandse ambassade. In dat geval moet uw stem uiterlijk op vrijdag 5 maart 2021 bij de ambassade binnen zijn.

Voor meer informatie verwijzen wij u ook naar de website van de gemeente Den Haag.

Stemmen via een volmacht

Bij het stemmen via een volmacht laat u iemand anders in een Nederlandse gemeente voor u stemmen. Dat heet machtigen (via een volmacht). Die persoon in Nederland moet zelf ook gaan stemmen. Als u bij de Tweede Kamerverkiezing iemand wilt machtigen om voor u te stemmen, dan moet u hiervoor een formulier invullen bij de gemeente Den Haag. Dit kan tot en met 3 februari 2021.

Heeft u bij een eerdere verkiezing via een volmacht gestemd? Dan moet u voor de Tweede Kamerverkiezing van 17 maart 2021 toch opnieuw tijdig een volmacht bewijs aanvragen.

Stemmen met een kiezerspas

Een kiezerspas is een pas waarmee u bij een stembureau in Nederland stemt. Als u bij de Tweede Kamerverkiezing met een kiezerspas wilt stemmen, dan moet u hiervoor een formulier invullen. Dit kan tot en met 3 februari 2021. Uw kiezerspas wordt naar het adres gestuurd dat u heeft opgegeven. Met de kiezerspas kunt u overal in Nederland stemmen. Ook in Bonaire, Sint Eustatius of Saba. Kiezerspas aanvragen

Tijdelijk verblijf in het buitenland

Voor meer informatie verwijzen wij u ook naar de website van de gemeente Den Haag.

Schriftelijke volmacht

Bent u op 17 maart 2021 tijdens de verkiezing van de Tweede Kamer tijdelijk in het buitenland? Bijvoorbeeld voor werk, studie of vakantie? En staat u nog wel ingeschreven in een Nederlandse gemeente, of op Bonaire, Sint Eustatius of Saba?
Dan kunt u een andere kiezer machtigen om voor u te stemmen. Dit heet stemmen bij volmacht. De persoon die u machtigt kan de volmacht stem alleen tegelijkertijd met zijn eigen stem uitbrengen. Een schriftelijke volmacht vraagt u aan bij  de gemeente Beesel. Dit kunt u doen tot 12 maart 2021 12.00 uur. Nadere informatie volgt later.

Per brief stemmen

U kunt ook per brief stemmen vanaf uw tijdelijke buitenlandse adres. Daarvoor heeft u een briefstembewijs nodig. U kunt hiervoor een briefstembewijs aanvragen bij de gemeente Den Haag.