Afspraak maken

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen.

Meenemen

 • Uw rijbewijs, als u deze heeft
 • Een geldig identiteitsbewijs, als u geen rijbewijs heeft of als uw rijbewijs is verlopen of vermist
 • Een recente pasfoto, let op de eisen
 • Pinpas of contant geld

Kosten

Rijbewijs Kosten
Rijbewijs € 41,00
Toeslag voor spoedprocedure € 34,10
Gezondheidsverklaring voor medische keuring (CBR) € 37,80

Geldigheid

Een Nederlands rijbewijs is 10 jaar geldig. In een aantal gevallen is dit korter:

 • Rijbewijs C, C1, D, D1 en/of E: maximaal 5 jaar
 • Rijbewijs op basis van medische indicatie: geen vaste termijn (afhankelijk van de indicatie)
 • Als u tussen de 65 en 70 jaar oud bent: tot uw 75ste verjaardag
 • Als u 70 jaar of ouder bent: maximaal 5 jaar

Rijbewijs mogelijk langer geldig door corona

Mogelijk is uw (bijna) verlopen rijbewijs langer geldig. Kijk voor de actuele informatie op de website van de RDW.

U kunt zich niet meer identificeren met het verlopen rijbewijs. Hiervoor moet u een geldig paspoort of identiteitskaart gebruiken. U mag het rijbewijs nog wel gebruiken voor het identificeren in de zorg.

Is uw rijbewijs ingenomen of geschorst? Bijvoorbeeld omdat u te hard reed? Dan is uw rijbewijs niet geldig en mag u niet rijden. Heeft u toch een nieuw rijbewijs nodig? Maak dan eerst een afspraak. Alleen als u een afspraak heeft kunt u langskomen bij de gemeente.

Afhalen rijbewijs

Heeft u uw rijbewijs aangevraagd? Dan kunt u uw rijbewijs na 5 werkdagen afhalen bij de klantenbalie van het gemeentehuis. Tijdens de afspraak voor de aanvraag van uw rijbewijs wordt samen met u een afspraak gemaakt om uw nieuwe rijbewijs persoonlijk te komen ophalen. Neem uw afhaalbewijs en uw oude rijbewijs mee. 

Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als:

 • Uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag verloopt
 • U een medische beperking heeft
 • U een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft

U heeft voor de keuring een Gezondheidsverklaring nodig. Deze kunt u op 2 manieren aanvragen:

 • U kunt de Gezondheidsverklaring ophalen bij de klantenbalie van de gemeente. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. De kosten bedragen € 34,80. Dit kunt u zowel contant als per pin betalen.
 • U kunt de Gezondheidsverklaring online aanvragen via mijn CBR

Lange wachttijden medische beoordelingen

Het is op dit moment erg druk bij het CBR. Daarom is het verstandig om vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt de Gezondheidsverklaring in te vullen. Heeft u problemen met uw gezondheid? Dan adviseert het CBR om vijf maanden van tevoren uw Gezondheidsverklaring in te vullen. U wordt dan waarschijnlijk naar een arts of specialist doorverwezen. Het CBR kan u helaas niet sneller helpen als u de verklaring eerder indient. Het online aanvragen van de Gezondheidsverklaring kan het proces versnellen. 

Op de website van het CBR leest u meer over de lange wachttijden

Rijbewijs op tijd vernieuwen

Ruim voordat uw rijbewijs verloopt ontvangt u van de RDW een herinneringsbrief. U ontvangt de brief per post of via uw berichtenbox van MijnOverheid. Vraag een nieuw rijbewijs aan voordat het oude verloopt. Met een verlopen rijbewijs mag u niet rijden. U riskeert een boete bij controle. Als uw rijbewijs verlopen is vergoedt uw autoverzekering geen schade.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar mogen na het behalen van het rijbewijs alleen rijden onder begeleiding van een coach. U moet hiervoor een begeleiderspas aanvragen bij de RDW. U moet de begeleiderspas aanvragen voordat u uw rijbewijs aanvraagt bij de gemeente. Op de website van het RDW kunt u een coach registreren en een begeleiderspas aanvragen.

Heeft de RDW uw aanvraag voor de begeleiderspas goedgekeurd? Dan krijgt u binnen 10 werkdagen uw begeleiderspas thuisgestuurd.

T-rijbewijs (tractor)

Vanaf 1 juli 2015 is de categorie T op het rijbewijs ingevoerd. Deze categorie geldt voor het rijden op de openbare weg met land- en bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS). Meer informatie over het T-rijbewijs vindt u op de website van het CBR.

Code 95

Met de code 95 op het rijbewijs toont u aan dat u beroepsmatig bepaalde voertuigen mag besturen. Wilt u de code 95 toe laten voegen op uw rijbewijs? Vraag dit dan aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Heeft de RWD uw registratie bevestigd? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan bij de gemeente.