Biedt u luiers of incontinentiemateriaal aan? Graag in een doorzichtige zak!

maandag 23 december 2019

Grote hoeveelheid vervuiling
Onlangs trof de verwerker in de vracht luiers en incontinentiemateriaal van 652 kg maar liefst 480 kg afval aan dat er niet in thuis hoorde. Huishoudelijk afval, plastic, blik en groenafval  zat tussen de luiers, veelal in zwarte zakken. Hierdoor kon het luierafval niet worden doorgezet voor recycling.  Door deze grote hoeveelheid vervuiling, verdween de hele vracht in de verbrandingsoven.

Waarom is vervuiling in de afvalstroom gebruikte luiers werkelijk een probleem?
Hoewel het wellicht vreemd klinkt om over vervuiling in een afvalstroom te praten, kan de aanwezigheid van bepaalde componenten het verwerkingsproces én de kwaliteit van de producten die uit de grondstof worden gemaakt ernstig verstoren. Dat brengt uiteindelijk verspilling van grondstoffen, extra energieverbruik en hogere kosten met zich mee.

Hergebruik luiers en incontinentiemateriaal
De luiers en het incontinentiemateriaal dat u in de ondergrondse containers aanbiedt, wordt afgevoerd naar de verwerker. Hier verdwijnt het afval in een luierrecyclinginstallatie. De luiers en de inhoud worden verhit met stoom tot 250 graden. Dan wordt alles vloeibaar. De plastics smelten en komen boven drijven. De klonters kunnen er zo uitgezeefd worden. En door de hoge temperaturen breken alle bacteriën, virussen en resten van medicijnen af. Zodat alle producten die ervan worden gemaakt, ook veilig zijn. Uit de oude luiers worden vier producten gemaakt: groen gas, plastic, kunstmest en biomassa.

Dus alleen luiers en incontinentiemateriaal in een doorzichtige zak
Zoals gezegd is het belangrijk om luierafval in een doorzichtige zak aan te bieden. Een kleine moeite toch!?