Lintjesregen 2024: negen koninklijke onderscheidingen

vrijdag 26 april 2024

Op vrijdag 26 april, de dag voor Koningsdag, vond de Lintjesregen plaats. Op deze dag worden in Nederland Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. In gemeente Beesel zijn 9 personen onderscheiden tot Lid in de Orde van oranje Nassau. Burgemeester Bob Vostermans ging samen met de wethouders persoonlijk bij de nieuw-gedecoreerden langs met het heugelijke nieuws. Ze werden bedankt voor hun jarenlange inzet voor de gemeenschap.

In de gemeente Beesel zijn onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau:

Mevr. M.J. (Mia) Emans-Janssen – Reuver (79 jaar)

Mevrouw Emans-Janssen zet zich al meer dan 37 jaar in voor het Rode Kruis. Dit doet ze in verschillende functies. Ze voer maar liefst 17 jaar mee op de Henri Dunant, waar ze zieke mensen begeleidde en een mooie vakantie mogelijk maakte. Vanuit het Rode kruis ontstond de Stichting Welfare, waar mevrouw Emans-Janssen zich ook voor inzet.

Daarnaast is ze ook al 11 jaar vrijwilliger bij dagbesteding het Spick in Beesel. Daar biedt ze een luisterend oor en een helpende hand, gaat ze op ziekenbezoek en verzorgt ze leuke bezigheden.

Dhr. H.J.A. (Huub) Selen – Reuver (72 jaar)

Meneer Selen is na zijn pensioen aan de slag gegaan als kartrekker van de werkgroep voor de verbouwing van ’t Anker. Dat deed hij niet alleen voor Jong Nederland, maar ook om een ontmoetingsplek te creëren voor de mensen van Offenbeek, de kinderopvang en de verenigingen.

Daarnaast is meneer Selen onderdeel van de cliëntenraad van VieCuri Medisch Centrum. Vanaf 2017 als lid en vanaf 2018 als voorzitter. In die rol vertegenwoordigt hij het belang van cliënten, patiënten en bezoekers van het ziekenhuis. In dezelfde periode was hij actief als vrijwilliger voor Hospice Mariaweide in Venlo. Meneer Selen was bovendien 15 jaar lang mantelzorger. Ook zette hij zich in voor V.V. De Windjbuujels, de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg en VV Reuver.

Dhr. M.G.F. (Jeu) Theunissen – Reuver (70 jaar)
Meneer Theunissen is als bestuurslid aangesloten bij de WAO-WIA belangengroep. Hier deelt hij zijn eigen ervaringen en draagt hij de zorg voor de organisatie en begeleiding van de wekelijkse ontspannings- en contactmomenten.

Daarnaast is meneer Theunissen een zeer handige man. Hij zet zijn vaardigheden in als vrijwilliger voor het Repair Café, waar hij niet alleen spullen repareert, maar waar hij ook mensen inspireert en motiveert om zelf hun spullen te repareren. Ten slotte is meneer Theunissen al meer dan 40 jaar actief lid van Duivensportvereniging Reuver, waarvan 12 jaar als bestuurslid.

Dhr. J.L.G.M. (Jos) Wolters – Reuver (70 jaar)

Meneer Wolters maakt al 40 jaar deel uit van het bestuur van Hengelsportvereniging de Forel. Hier houdt hij de ledenadministratie bij, organiseert hij wedstrijden en is hij nauw betrokken bij grote projecten. Ook is hij al 8 jaar bestuurslid bij Stichting Burgerbos. Hier houdt meneer Wolters zich bezig met het terreinbeheer. Mede door zijn inspanningen is er een mooie plek in Reuver gerealiseerd waar mensen hun overleden dierbaren kunnen herinneren en troost kunnen vinden. Daarnaast zet dhr. Wolters zich al jaren in voor de carnaval in de gemeenschap en V.V. De Windjbuujels. Dit doet hij als jurylid van de kinderoptocht, als redactielid van de carnavalskrant en natuurlijk door zelf deel te nemen aan de optocht.

Dhr. G.J.M. (Gerrit) Hillen – Reuver (65 jaar)
Meneer Hillen is vanaf 1998 bestuurslid bij Oldtimer en Classic Car Club Heel. Buiten zijn bestuurstaken fleurt hij de bijeenkomsten op met muziek en een portie humor. Daarnaast maakt hij vanaf 2022 deel uit van de taxatie-commissie. Vanaf 2009 is meneer Hillen ook bestuurslid en verantwoordelijk voor de technische commissie van de Oldtimervereniging de Oetloatklep. Hiervoor organiseerde hij gedurende 15 jaar het zeer succesvolle internationale USA Classic Car Treffen in Reuver. Voor beide organisaties is hij dé technische vraagbaak.

Ook tijdens de coronaperiode betekende meneer Hillen veel voor de inwoners in onze gemeente met zijn radioshow op Facebook. Tot slot is zijn werk als vrijwilliger voor verzorgingshuis Bösdael in Reuver belangrijk en noemenswaardig.

Mevr. A.H.M. (Annie) van der Velden – Reuver (66 jaar)
Mevrouw van der Velden heeft zich 12 jaar ingezet als fractievertegenwoordiger voor de PvdA, thans Samen Verder. Ze was altijd goed voorbereid, positief kritisch en scherp op zaken die haar aan het hart liggen. Zoals het groen in de gemeente Beesel, kunst en cultuur en intermenselijke contacten. Dat zie je ook terug in haar dagelijkse vrijwillige inzet voor het Burgerbos, Kunstkring Artimosa, Zorgboerderij De Huijberg en Taalpunt. Ze heeft hier verschillende rollen, bijvoorbeeld het verzorgen van het secretariaat en het zijn van huisfotograaf. Bij de verschillende organisaties zet ze zich echt in voor de medemens.

Mevr. M.L.G. (Riet) Hoogeveen-de Wit – Reuver (79 jaar)
Mevrouw Hoogeveen-de Wit is dit jaar al 35 jaar actief als vrijwilliger voor de Welfare. Iedere donderdagmiddag zorgt ze voor een gezellige middag handwerken en spellen. Tijdens de feestdagen zorgt ze de laatste jaren ook nog voor een leuke attentie voor de deelnemers. Naast de activiteiten op donderdagmiddag, richtte mevrouw Hoogeveen-de Wit in 2019 samen met twee voormalige bestuursleden de huidige Stichting Welfare Beesel/Reuver/Offenbeek op. Daar is ze nu ook nog druk mee.

In 2005 stond ze aan de lat om de Welfare voor onze gemeente te behouden toen het Rode Kruis besloot de Welfare af te stoten. Er moest toen een nieuw onderkomen gezocht worden omdat het gebouw aan de Keulseweg verkocht werd. Onder andere met de inzet van mevrouw Hoogeveen-de Wit werd een nieuw onderkomen gevonden in het Parochiehuis van het kerkbestuur in Reuver en in school het Spick in Beesel.

Mevr. C.M.E. (Toos) van den Heurik-Pansters – Beesel (78 jaar)
Mevrouw van den Heurik-Pansters is maar liefst 60 jaar lid van het gemengd koor in Beesel en weet veel over de historie van het koor. Ze steekt bijzonder veel tijd in activiteiten die de vereniging verder helpen. Ze draagt haar steentje bij aan de kledingcommissie, de lief-en leedcommissie en het bakken van wafels tijdens de jaarlijkse kunstmarkt.

Daarnaast is mevrouw van den Heurik-Pansters actief voor CV de Drake en VV Bieslo. Voor CV de Drake verzorgt ze met de zanggroep de muzikale omlijsting van verschillende activiteiten zoals de carnavalsmissen en de Bonte Revues. Voor VV Bieslo verzorgde ze meer dan 40 jaar de catering voor het jaarlijkse jeugdkamp tijdens het weekend van Hemelvaart.

Dhr. J.T.P. (Jos) Boon – Beesel (71 jaar)
Meneer Boon is vanaf 2001 al lid van het Reuvers Mannenkoor en is in 2004 toegetreden tot het bestuur als vicevoorzitter. Vanwege zijn gezondheid moest hij in 2020 helaas een stapje terug doen, maar dat dat betekende zeker geen einde van zijn lidmaatschap en inzet. Meneer Boon is de drijvende kracht achter de Bliksemloterij, een belangrijke inkomstenbron voor het Mannenkoor. Bovendien is hij ook lid van de muziekcommissie.

Meneer Boon is van 1981 tot 2019 ook actief geweest voor de Tour- en Wielerclub Reuver (TWC) als lid en organisator van clubevenementen. Tot slot is hij ook vanaf de tachtiger jaren tot 2012 bestuurlijk betrokken geweest bij de woningvereniging Beesel-Reuver, later Woonstichting WoonGoed2-Duizend. Daar heeft meneer Boon zich voornamelijk sterk gemaakt voor de doelgroep die een sociale huurwoning nodig had.