Wat is de TONK?

De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Dit is geld van de gemeente voor als u weinig inkomen heeft als gevolg van de coronamaatregelen. En als u hierdoor problemen heeft met het betalen van uw woonkosten. Het gaat dan om de huur of de hypotheek, de kosten van bijvoorbeeld elektriciteit, gas en water, servicekosten en de gemeentelijke belastingen.

De TONK-uitkering is een vorm van bijzondere bijstand (Participatiewet).

Voorwaarden

• U kunt in aanmerking komen voor een TONK-uitkering als u voldoet aan deze voorwaarden:
  • U heeft op dit moment veel minder inkomen dan een aantal maanden geleden.
  • Dit verlies aan inkomen komt door de coronamaatregelen.
  • Uw inkomen zal de komende maanden naar verwachting niet stijgen.
  • U heeft op dit moment als alleenstaande minder dan € 6.295 of als gehuwden of alleenstaande ouder € 12.590 aan beschikbare geldmiddelen. Het gaat bijvoorbeeld om contant geld, geld op de (spaar)rekening van uzelf, uw eventuele partner en kind(eren) en de waarde van beleggingen of bitcoins.
  • Bent u ondernemer? Vermogen in uw onderneming hoeft u niet mee te tellen. Een tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL) of voor loonkosten (NOW) ook niet.
  • U woont in een woning waarvan u de hoofdhuurder of de eigenaar bent.

De gemeente bekijkt per aanvraag de huidige situatie om te bepalen of u in aanmerking komt en hoe hoog deze uitkering zal zijn.

TONK als laatste mogelijkheid

Heeft u misschien recht op een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op uw WW-uitkering? Dan moet u die eerst aanvragen. Komt u niet in aanmerking voor een andere regeling? Of heeft u met deze regeling erbij nog te weinig inkomen om uw woonkosten te betalen? Dan kunt u recht hebben op de TONK-uitkering.

Bent u ondernemer en heeft u een Tozo-uitkering? Dan kan de TONK hierop een aanvulling zijn.

Hoe hoog is de TONK-uitkering?

Dat hangt af van uw situatie. Om de hoogte van de TONK-uitkering te berekenen kijken we naar:

• De hoogte van uw (woon)kosten
  • Uw inkomen op dit moment
  • Welk deel van de kosten u zelf nog kunt betalen met dit inkomen (uw draagkracht)

U mag de TONK-uitkering meestal houden. Maar in sommige situaties mag de gemeente ook beslissen dat u de uitkering als lening krijgt, bijvoorbeeld als u weet dat u binnenkort een groot bedrag ontvangt. U moet de TONK-uitkering dan later terugbetalen.

Hoe lang duurt de TONK-uitkering?

De ondersteuning door middel van de TONK-uitkering is mogelijk voor de periode januari 2021 tot en met juni 2021. Dat betekent dat in de maanden maart, april, mei en juni 2021 de TONK kan worden aangevraagd, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021. De ondersteuning vanuit de TONK duurt maximaal zes maanden.

Aanvragen TONK

U vraagt de TONK-uitkering aan in 2 stappen:

1. Vul het aanvraagformulier TONK (PDF, 87.2 kB) in.
  2. Stuur het aanvraagformulier en de aanvullende bijlagen naar de gemeente per post of per e-mail naar corona.info@beesel.nl.

Kinderen

Is het door uw financiële zorgen niet meer mogelijk om uw kind te laten sporten of mee te laten doen met school? We vinden het belangrijk dat alle kinderen mee kunnen doen. Stichting Leergeld Beesel biedt kinderen de kans om deel te nemen aan schoolse en buitenschoolse activiteite