Lancering audiotour ‘Beleef de legende van Sint Joris en de Draak’

dinsdag 17 september 2019

Gemeente Beesel, de Stichting Draaksteken en Blie in Beesel Drakedörp lanceren gezamenlijk de gratis audiotour ‘Beleef de legende van Sint Joris en de draak’. Met deze tour kunnen inwoners en bezoekers van de gemeente het verhaal van de legende ontdekken. De audiotour vertelt de legende van Sint Joris en de draak en leidt de wandelaar langs verschillende historische locaties die met dit onderwerp te maken hebben.

Immaterieel Erfgoed

De audiotour past binnen de profilering van het dorp Beesel als drakendorp en leidt langs een aantal mooie objecten en plekken zoals de Drakenstaart op de Kleine markt en de speellocatie van het Draaksteken bij Kasteel Nieuwenbroeck. Het verhaal van Sint Joris en de Draak wordt iedere 7 jaar opgevoerd in Beesel. De eerste schriftelijke vermeldingen hiervan zijn al uit 1736. Sinds 1967 wordt het Draaksteken op één vaste plaats opgevoerd, namelijk bij het kasteel Nieuwenbroeck. Tegenwoordig is de stichting Draaksteken de organisator van deze bijzondere traditie. Het Draaksteken behoort sinds 2012 tot het Immaterieel Cultureel Erfgoed van Nederland.

Gemeenschap

Draaksteken is een traditie van de Beeselse gemeenschap. Ook de audiotour is gemaakt door mensen uit Beesel. De verhalen worden verteld door voormalig Draaksteken Koning van 1995, Paul Bloemen. Hij neemt de wandelaar mee langs de unieke locaties in de dorpskern van Beesel. Dorpshistoricus Frans Geerlings heeft de teksten geschreven, terwijl Patrick Aspers als fotograaf de beelden geleverd heeft. De bewegende beelden zijn afkomstig van Track ’88.

Download

De audiotour is te downloaden via de IZI-Travel app. Deze app is beschikbaar voor zowel Android- als Apple-gebruikers en is zowel online als offline te gebruiken. Uitleg over de IZI Travel-app vindt u ook op de website van VVV Midden-Limburg.

Drakenstaart op de markt in Beesel

Foto: Patrick Aspers