Geslaagde Netwerkdag KLEI

woensdag 3 juli 2024

Afgelopen zaterdag 29 juni vond de eerste regionale Netwerkdag KLEI plaats. Meer dan 110 makers en bewaarders uit heel Limburg ontmoetten elkaar bij De Greswaren in Reuver. Deze voormalige greswarenfabriek bood een perfect decor voor deze bijzondere bijeenkomst.

Klei als waardevolle schat

De Maas en de Rijn hebben door de eeuwen heen aan Noord-Limburg een waardevolle schat geschonken: ‘klei’. Deze natuurlijke rijkdom is diepgeworteld in onze regio. Naast tal van actieve keramische kunstenaars en ateliers, zien we op diverse plekken in de regio restanten van oude kleifabrieken en pottenbakkerijen. De interesse en betrokkenheid voor keramiek is nog steeds actueel en groeit. De wethouders Kunst en Cultuur in Gennep (Frank Pubben), Venlo (Marij Pollux) en Beesel (Linda van den Beucken) streven daarom naar meer erkenning van de waarde van klei voor de regio. De netwerkdag KLEI vormde daarin een mooie eerste stap.

Samenwerking en verbinding stimuleren

De Netwerkdag KLEI omvatte een inspirerend programma met een vrolijke aftrap door Koos Buster: zelfbenoemd Minister van keramische zaken. Vervolgens konden bezoekers deelnemen aan diverse lezingen, workshops en andere activiteiten. De Netwerkdag bood de bezoekers een ideale setting om elkaar op te zoeken en samen in gesprek te gaan over vragen als: ‘Wat betekent klei voor mij?’ en ‘Hoe betrekken we jongere generaties?’

En nu door!

Bezoekers en gemeenten kijken met veel plezier op de Netwerkdag KLEI terug. Gemeenten gaan nu aan de slag om aan de hand van alle input en de reacties van de bezoekers te analyseren welke behoefte er in de regionale kleisector leeft. Op basis daarvan wordt de volgende stap in het proces bepaald. Geïnteresseerden kunnen het proces op Instagram volgen via ‘Planidee KLEI’.