Gemeente Beesel creëert extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen

vrijdag 2 februari 2024

Gemeente Beesel creëert extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen
De gemeente Beesel is druk bezig om op een aantal plekken in de gemeente extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen te realiseren. Hiermee beantwoordt de gemeente Beesel de onverminderde vraag vanuit het Rijk naar extra opvanglocaties en maken we een daadwerkelijk verschil voor mensen die in nood zijn.

Wekelijks komen er nog vele Oekraïense vluchtelingen Nederland binnen. We vinden het belangrijk om hier onze verantwoordelijkheid in te pakken. De gemeente Beesel heeft eerder bewezen humane opvangplekken te kunnen creëren voor mensen die op de vlucht zijn.

Invulling regionale opgave
De gemeente Beesel is onderdeel van de veiligheidsregio Noord-Limburg. Als regio hebben we ook een opgave om opvangcapaciteit te leveren. Afhankelijk van het aantal inwoners wordt iedere gemeente gevraagd om hierin haar bijdrage te leveren. We hebben op dit moment al drie opvanglocaties in onze gemeente. Met de extra opvangplekken kunnen we binnenkort 108 Oekraïners in onze gemeente opvangen.

Strategische aankoop woning Beesel
De gemeente Beesel heeft de woning aan de Markt 2 in Beesel aangekocht. De aankoop is gedaan vanuit strategisch oogpunt: op lange termijn ziet de gemeente op deze locatie herontwikkelingskansen om de kern Beesel een positieve impuls te geven. Op korte termijn gebruiken we de woning voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De duur van de opvang is afhankelijk van de situatie in Oekraïne. De gemeenteraad heeft besloten dat we de woning maximaal voor vier jaar als opvanglocatie gebruiken. We gaan er echter vanuit dat het minder lang nodig is en verwachten een opvangtermijn van circa twee jaar.

De nieuwe locatie biedt na verbouwing ruimte aan vier gezinnen bestaande uit vier tot vijf personen. Waarschijnlijk gaat het om de moeder en de kinderen van het gezin. We verwachten de opvanglocatie in het tweede kwartaal van dit jaar te openen.

Extra opvangplekken op industrieterrein Roversheide
De afgelopen tijd vingen we al vluchtelingen op bij de Innofabriek op het industrieterrein in Reuver. Door een uitbreiding kunnen we op deze plek vanaf heden vier extra vluchtelingen opvang bieden. Daarnaast huren we sinds kort een locatie aan de Dr. Poelstraat 11a. Deze locatie zijn we op dit moment aan het verbouwen en biedt ruimte voor maximaal 32 Oekraïense vluchtelingen. Deze opvanglocatie openen we over een aantal weken. Voor deze locaties geldt dat we ervan uitgaan dat de opvang ongeveer twee jaar duurt.

Goede ervaringen
We deden de afgelopen 1,5 jaar de nodige ervaring op met de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat hebben we als positief ervaren. We hebben aandacht voor een goede integratie en weten dat ze relatief snel aan het werk zijn en meedoen in de samenleving. Uiteraard zorgen we hierbij als gemeente voor de juiste begeleiding.