Jaarlijks worden in de gemeente Beesel diverse evenementen georganiseerd met als doel het vermaak van de burger.

Enerzijds wil de gemeente evenementen mogelijk maken. Anderzijds moeten deze evenementen wel ordelijk en veilig plaatsvinden. Hiervoor bestaan er regels.

Met deze regels zorgen we samen dat nadelige gevolgen als wegafzettingen en andere overlast beperkt worden, dat evenementen voldoende verspreid over het jaar en op verschillende locaties plaatsvinden.

Ook zorgen deze regels dat evenementen veilig en duurzaam zijn.

Als je een evenement organiseert moet je een aanvraag doen bij de gemeente. Dit kan middels een melding. Dit zijn de vaak kleinere evenementen. De aanvraag is eenvoudig. Bij de grotere evenementen moet een vergunning aangevraagd worden.

Ga naar onze website www.beesel.nl om erachter te komen welk soort aanvraag er nodig is. De check geeft aan of je de aanvraag middels een melding kan doen of met een vergunning.

Je mag de aanvraag met een melding afdoen als:

Er maximaal 1000 mensen tegelijkertijd komen en er wordt geen alcohol genuttigd of wanneer alcohol van ondergeschikt belang is.

Of er komen minder dan 200 bezoekers tegelijkertijd en er wordt wel alcohol genuttigd.

Je vraagt een vergunning aan bij evenementen waar meer dan 200 bezoekers komen en er wel alcohol genuttigd wordt of er komen meer dan 1000 bezoekers tegelijkertijd

Dien een zo compleet mogelijke aanvraag in.

Hierna wordt er door de gemeente een Risicoanalyse uitgevoerd. Op basis van het publiek, de locatie, activiteiten en organisatieprofiel wordt een evenement ingedeeld in risicoklasse A,B of C.

Hoe hoger de risicoklasse hoe meer informatie en overleg er nodig is tussen jou als organisatie en gemeente en hulpdiensten.

Vanaf een klasse B evenement stel je een Veiligheidsplan op. Dat beschrijft wat je preventief aan veiligheidsmaatregelen inzet en wat je doet als het mis gaat.

Heb als organisatie voldoende aandacht voor EHBO en beveiliging, duurzaamheid zoals gescheiden afvalverwerking, verkeersveiligheid zoals toegang hulpdiensten, voldoende parkeergelegenheid en voorkom drank en drugsmisbruik.

Om overlast en gehoorschade te voorkomen bestaan er 4 geluidscategorieën. Hoe lager de categorie hoe strenger de regels.

Per categorie gelden verschillende regels. Denk aan regels over de hoogte van het aantal decibellen, de spreiding zoals de 11 dagen spreidingsregel, het aantal evenementen dat er plaats mogen vinden en begin en eindtijden.

Op het Raadhuisplein te Reuver mag bijvoorbeeld geen geluidscategorie 1 plaatsvinden.

Als jij een evenement organiseert gaat dat dus middels een melding of een vergunning. Je evenement krijgt een risicocategorie toebedeeld a b of c. En  bij gebruik van geluid valt je evenement onder een categorie 4, 3, 2 of 1.

Dien snel je aanvraag in en laten we samen mooie evenementen organiseren. Gemeente Beesel! Gewoon anders, gewoon samen.