Door: Sarina van den Berg, beleidsondersteuner team Afval & Duurzaamheid

Weet jij wat er met jouw favoriete jurk, trui of teddybeer gebeurt nadat je hem in de kledingcontainer hebt gestopt? Ik wist het ook niet precies, dus nam ik een kijkje in de keuken bij het sorteercentrum van Regain. Daar komt het ingezameld textiel uit onze gemeente terecht.

Eerst kledingcontainers legen

Om half 8 pikte chauffeur Rob mij op bij het milieustraatje in Beesel. Daar leegden we de eerste kledingcontainer. De eerste container zie ik, is al goed gevuld met textiel dat gegund wordt door onze inwoners. Maar er wordt veel meer dan alleen textiel in de container gestopt. Rob vertelde me dat in onze gemeente veel vervuiling in de textiel zit. Door de vervuiling kan zomaar een hele lading textiel worden afgekeurd. Wat zonde! In totaal leegden we acht kledingcontainers die in onze gemeente staan en reden toen door naar het sorteercentrum in Cuijk.

Lossen en sorteren maar

Na het lossen van de kleding in het sorteercentrum, kon ik meteen de handen uit de mouwen steken: sorteren maar. De vaste werkneemster bij Regain die dagelijks kleding sorteert, Gerda, vertelde me hoe het sorteren werkt. Ze doet dit werk iedere dag. ‘Kleding in een goed gesloten zak mag je op de loopband gooien. Deze kleding gaat in een big bag door naar de fijn-sorteerder. Wel eerst goed voelen of er ook alleen kleding in de zak zit. Je voelt ook of er natte spullen in zitten, dan is het zwaarder. Dekbedden, dekens en kussens houden we apart. Deze kunnen we niet meer recyclen en gaan dus naar de verbrandingsoven.’ Het viel me op dat er in onze lading textiel best veel kussens en dekens zaten. Veel mensen weten dus niet dat dit niet in de kledingcontainer hoort, maar bij het restafval.

Het viel me op dat er in onze lading textiel best veel kussens en dekens zaten. Veel mensen weten dus niet dat dit niet in de kledingcontainer hoort, maar bij het restafval.

Vervuiling door potgrond, groen- en restafval

Wat mij ook meteen opviel was dat iemand een aantal zakken groenafval had gedumpt. Er lag een zak potgrond tussen het textiel. Die bevuilde de kleding die los was gestort. Daarom is het dus belangrijk om de kleding aan te bieden in een goed gesloten zak! Omdat er veel losse kleding tussen zat, was het extra veel werk om de kleding goed te sorteren. Helaas konden we niet alle kleding redden, omdat sommige stukken nat of vies waren geworden door de potgrond. We visten er zelfs  drie zakken restafval tussenuit. Ongelofelijk gewoon als ik het zelf niet had gezien.

Minder textiel voor goede doelen

In de lading gesorteerd textiel van die dag, zat in totaal 299 kg afval. Dat komt neer op een vervuilingsgraad van 17%. De meeste gemeenten hebben gemiddeld 12% vervuiling. Dat betekent dat er minder textiel naar de goede doelen gaat omdat een aantal mensen de textiel container gebruikt om afval in de dumpen, dat is erg zonde natuurlijk. Ook zie ik dat sommige inwoners het goed bedoelen door bijvoorbeeld kussens en dekbedden aan te bieden, maar dat kan helaas niet gerecycled worden. Daarom zet ik nog even op een rijtje welke kleding er in de textielcontainer mag.

Mijn oproep is dan ook: bied alléén textiel aan dat in de kledingcontainer mag

  • Onder- en bovenkleding
  • Schoenen en laarzen
  • Huishoudelijk textiel, zoals handdoeken / gordijnen / vitrage / dekbedovertrekken / lakens / slopen
  • Tassen / Riemen
  • Knuffels
  • Petten en hoeden

Doe het textiel in een goed gesloten zak.

Alvast bedankt voor het aanbieden van textiel dat weer een nieuw leven tegemoet kan gaan!