Door de communicatiemedewerkster

Het is de eerste koele dag van augustus als ik langs ga bij Imkerij de Drakenbijen om kennis te maken met Freek. Freek is 11 jaar en waarschijnlijk een van de jongste imkers van Nederland. Ik kom er al snel achter dat hij ontzetten veel weet over bijen. Dit leert hij door veel te luisteren en te vragen. Hij helpt zijn vader, imker Philip Apeldoorn, en gaat regelmatig met hem mee naar presentaties en lezingen. Freek vindt het leuk om met bijen om te gaan. “Bijen houden zich niet aan regeltjes, dus je leert altijd weer iets nieuws bij.”

"De natuur is eigenlijk heel slim."

Imker FreekFreek is een echte dierenvriend. Niet alleen bijen vindt hij leuk, ook kevertjes, rupsen, vlinders. Alles vindt hij interessant en hij blijkt overal veel van te weten. Enthousiast begint hij te vertellen over de sint-jacobsvlinder en de zebrarups. Deze rups eet Jacobskruid, wat giftige bestanddelen bevat zodat de rups oneetbaar is voor zijn vijanden. “De natuur is eigenlijk heel slim!”

Ook bijen hebben trucjes om vijanden te slim af te zijn. Sommige bijen leggen hun eitjes in buisjes, bijvoorbeeld in het insectenhotel dat bij de imkerij in de tuin staat. De bijen leggen stuifmeel in het buisje en daar leggen ze een eitje bij. Ze metselen het gaatje dicht waardoor er een kamertje ontstaat. Daar gaat het eitje groeien. In één buisje worden verschillende van deze kamertjes achter elkaar gemaakt. Behalve de laatste, want die blijft leeg. “Zo worden vogels gefopt! Als je zelf een insectenhotel hebt, moet je deze gaatjes dus niet openmaken, de bijen kruipen er vanzelf uit als ze er klaar voor zijn.”

Wespen

Freek is niet bang voor bijen en hij is nog bijna nooit gestoken. Alleen dit jaar toevallig twee keer. “Je moet dan zo snel mogelijk de geur weghalen. Als je gestoken wordt, komt er een geur vrij waar andere bijen weer op af komen. Dat wil je natuurlijk niet.” En wat Freek doet als hij iets eng vindt? “Stil blijven staan, ogen dicht en papa of mama roepen”. Dit is dan ook dé tip voor mensen die bang zijn voor wespen. Niet bewegen en vooral niet wild om je heen gaan slaan. Die beweging vinden wespen niet leuk. Wespen steken, net als bijen, alleen als ze zich bedreigd voelen. Wespen zijn “verslaafd aan suiker” en hebben suikers nodig om te overleven. Ze gaan vooral aan het eind van de zomer op zoek naar zoetigheid. Dat kan bijvoorbeeld het glas cola zijn dat wij op het terras drinken. Van Freek hoef je wespen niet weg te jagen. “Wees maar niet bang, ze drinken echt niet je hele glas cola leeg hoor!” Bovendien zijn wespen ook nuttig. Het zijn vleeseters en ze eten bijvoorbeeld muggen en andere kleine insecten.

Solitaire bijen

We lopen naar buiten waar Freek me zijn eigen kast laat zien. Hij controleert regelmatig of er genoeg voedsel is. De bijen van Freek waren vroeger agressief, maar er zaten veel aardige darren in de buurt, waardoor het volk van Freek nu ook lief is. “Maar de bijen moeten niet té aardig zijn, dan verdedigen ze zich bijvoorbeeld niet tegen wespen.” In de oase bij de imkerij, die voor iedereen vrij te bezoeken is, staan bloemen en planten voor alle insecten. Solitaire bijen worden niet zoals de honingbij door mensen geholpen, die zwermen rond en leven van bloemen. Het gebied waar de wilde bij zijn voedsel zoekt, is vaak niet erg groot, terwijl honingbijen wel drie kilometer kunnen vliegen voor een bloem of plant.

"Bijen zijn belangrijk voor ons voedsel"

Tips van de imker

Ik vraag Freek waarom bijen zo belangrijk zijn. “Bijen zijn belangrijk voor ons voedsel. Ze bestuiven de bomen, planten en struiken waar fruit en groente aan groeit. Als bijen uitsterven is er misschien heel veel van ons eten ook niet meer.” Daarom is het belangrijk om solitaire bijen te helpen. Dit kan volgens Freek eigenlijk heel makkelijk. “Zet wat meer bloemen in je tuin, of neem een insectenhotel. Maar dan wel een goede! Soms zitten er splinters aan de buisjes. Hier kunnen bijen hun vleugels aan scheuren. Kijk dus goed en zorg ervoor dat je de haakjes en splinters eraf vijlt.” Je kunt ook een berg zand of wat oud hout in de tuin neerleggen. Ook daar planten sommige soorten bijen zich in voort.

Als ik weer wegga, is Freek aan het gamen. Ook kleine imkers doen af en toe wel eens iets anders. Maar op de vraag of hij later nog steeds met bijen bezig wil zijn, antwoordt hij volmondig ja!

Afbeelding van een bij in een bloem