Al een jaar houdt de coronacrisis ons bezig. Ook verenigingen, organisaties en ondernemers binnen de gemeente Beesel hebben het moeilijk. Wethouder Debbie Heesakkers gaat daarom in gesprek met Karin Vogels van café Ronckenstein. Hoe kijkt Karin terug op het afgelopen jaar, wat heeft dit voor haar als ondernemer betekend en hoe kijkt ze naar de toekomst?

Met de versoepelingen die 5 juni zijn ingegaan, is er voor de horeca weer meer mogelijk. Er mogen gasten binnen worden ontvangen en de openingstijden zijn verruimd. Karin merkt nog niet veel verschil met de eerdere versoepelingen. “De mensen rennen nog niet naar binnen”, vertelt ze aan wethouder Heesakkers. Karin geeft aan dat de verenigingen met de nieuwe versoepelingen ook weer welkom zijn. De salsaclub is weer begonnen bijvoorbeeld, “dat brengt weer reuring in de brouwerij”.

Debbie Heesakkers vraagt Karin hoe zij het afgelopen jaar heeft ervaren. “Het was zeker even schrikken” zegt Karin. “Je zaak moet dicht en dan denk je meteen, wat nu?” Maar Karin is altijd positief gebleven en niet stil blijven zitten. Al snel pakte ze de draad weer op door naar mogelijkheden te zoeken. Zo begon ze met het organiseren van online proeverijen. “De bierproeverijen houden we er voor de toekomst zeker in!”

Persoonlijk genoot Karin ook van de rust. “In de horeca ben je altijd in dienst van je gasten en heb je weinig vrije tijd. De rust was in het begin best fijn” vertelt ze. “Maar je gaat er in het begin niet vanuit dat het zo lang duurt.” Wethouder Heesakkers is benieuwd hoe het zakelijk voor Karin is geweest. Vooral financieel was het lastig, maar Karin is optimistisch. “Het lag en ligt niet in mijn handen, je kan er niks aan doen.” De steun en vooral het luisterende oor van de gemeente was erg fijn. Door de korte lijntjes kon Karin altijd even haar verhaal kwijt en dat was voor haar voldoende. Blij is ze vooral met het feit dat ze alle medewerkers in dienst heeft kunnen houden, ook de jeugd. “Ze hebben meegeholpen met klussen, we hebben bijvoorbeeld plantenbakken gemaakt. Zo heb ik iedereen een beetje kunnen laten helpen.”

Wethouder Heesakkers vraagt hoe Karin kijkt naar de toekomst en wat ze ervan vindt dat de maatregelen langzaam versoepeld worden. Ook hier blijft Karin positief. De schulden moeten worden terugbetaald, dus ze zullen een stapje bij moeten zetten. Karin hoopt dan ook dat de kermis door mag gaan, maar ook dat is afwachten. “Het zal zeker in het begin raar zijn om weer zoveel mensen dicht op elkaar in de kroeg te zien.” Maar bang is ze er niet voor. Zelf is ze gevaccineerd. En ze vertrouwt erop dat de overheid de juiste stappen zet. “Mensen die ziek zijn nemen hopelijk zelf de verantwoordelijkheid om niet te komen.”

Karin zelf is ook anders in het leven gaan staan. Misschien wil ze zelfs wel een dag in de week vrij nemen. “Eerst was het alleen maar werken werken werken. Ik ben meer gaan genieten van de momenten die ik wel heb. Je leert dat je af en toe ook alleen kunt zijn. Maar eerst alles weer op de rit krijgen!”