Al een jaar houdt de coronacrisis ons bezig. Ook verenigingen, organisaties en ondernemers binnen de gemeente Beesel hebben het moeilijk. Wethouder Bram Jacobs gaat daarom in gesprek met Dorlie Thönissen van Sportief Wandelen Reuver. Daarnaast geeft ze les aan verschillende gymnastiekgroepen voor ouderen én is ze burgerhulpverlener. Hoe kijkt Dorlie terug op het afgelopen jaar en hoe kijkt ze naar de toekomst?

Wethouder Jacobs spreekt met Dorlie Thönissen af om te gaan wandelen langs de Schelkensbeek in Offenbeek. Een route die Dorlie goed kent vanuit haar activiteiten voor Sportief Wandelen. Dorlie is een sportief persoon. Ze houdt van bewegen en gaat regelmatig op pad om wandelend zwerfafval te rapen. “In principe zou je denken dat het met de wandelclub wel moet lukken die 1,5 meter afstand. Maar in de praktijk gaat dat toch altijd net anders”, vertelt Dorlie. “Ongemerkt kruip je toch dichter bij elkaar tijdens het praten, of als je even op elkaar moet wachten.”

Sociale aspect

De gymnastieklessen van Dorlie worden erg gemist tijdens de coronaperiode. Het is voor de mensen belangrijk dat ze elkaar zien. Normaal gesproken zijn veel mensen al een half uur voor de les aanwezig om wat te kletsen. “Tijdens het sporten is het hard werken, maar erna is er tijd voor koffie. Er zijn veel mensen alleen en die verheugen zich er echt op.” Dat sociale aspect missen ze heel erg tijdens deze coronatijd. Wethouder Jacobs vraagt hoe de mensen hier mee omgaan. Dorlie geeft aan dat ze allemaal heel graag weer willen beginnen. “Ik heb ze allemaal oefeningen meegegeven om thuis te kunnen doen. Iedereen heeft zich er netjes aan gehouden!” Toen de gym in september weer een aantal weken door mocht gaan, gaf iedereen aan dat ze de oefeningen thuis netjes gedaan hadden.

Kerstengel

De ouderen van Dorlie keken allemaal erg uit naar de kerst. Dat is altijd een bijzondere tijd op de gym. Dorlie maakt er elk jaar iets bijzonders van. Ook voor de kerst van 2020 had ze weer iets bedacht, dit keer helemaal coronaproef en op 1,5 meter afstand. Maar helaas mocht het vanwege de coronaregels niet doorgaan. Ze heeft toen alle 158 pakketjes met kerstengel en wat lekkers zelf langsgebracht bij de mensen. “Er is een engel bij ons aan de deur geweest zeiden ze.” De mensen van de wandelclub kregen allemaal een kerstboompje.

Vaccinaties

De grootte van de groep werkt tegen, dus de gymnastiekgroepen van Dorlie moeten nog steeds afwachten tot ze weer mogen beginnen. En buiten sporten vinden veel mensen niet prettig. Bram Jacobs vraagt of veel mensen uit de groepen al gevaccineerd zijn. Veel mensen hebben al twee prikken gehad, of in ieder geval één. Het zijn allemaal mensen van boven de zestig. Tot nu toe hebben ze ‘de spuit’ allemaal gehaald. Op den duur gaat iedereen elkaar missen. Kinderen en kleinkinderen komen niet meer langs, dat is voor iedereen heel moeilijk geweest. “Vriendinnen die elkaar voorheen elke week zagen, die zagen elkaar opeens niet meer. Het kan dan zo stil zijn in je leven” vertelt Dorlie. “Hopelijk mag dat snel weer en mogen we elkaar snel weer een knuffel geven.”

Opstarten

De gymnastiek groepen van Dorlie moeten dus nog even afwachten, maar iedereen staat te popelen. Dat alles zo lang stil ligt, maakt het voor veel ouderen moeilijk om straks weer op te starten. Gewoon omdat het fysiek niet meer lukt als je zo’n tijd niks meer hebt gedaan. “Maar als het weer mag dan starten we gewoon rustig weer op!” zegt Dorlie enthousiast.

Positieve gezondheid

Sporten kan erg helpen, om in elk geval een goede basisconditie te hebben, waarmee je lekker in je vel zit, geeft wethouder Jacobs aan. Daarom wil de gemeente mensen bewust maken van het belang van sporten en bewegen. Daarom zullen de mensen die bij de huisarts worden ingeënt binnenkort een folder meekrijgen over de mogelijkheden binnen gemeente Beesel voor een actieve leefstijl. Ook de wandelclub en de gymnastiekgroepen van Dorlie worden vermeld op de folder.

Een digitale versie van de folder vindt u hier (PDF, 105.7 kB).