Ruim honderd leerlingen uit groepen acht van de basisscholen in Reuver ondergingen gretig de eerste editie van De Blits! In de afgelopen weken hing een schilderij van kunstenaar Cris Vries (Swalmen) op toerbeurt in één van hun klassen. Ter plekke verzorgde de heer Vries hoogstpersoonlijk een introductie. Dit was geen inhoudelijk betoog over pigment of compositie, maar een bevlogen relaas van een ex-topsporter die zijn ervaringen op doek zet. Cultuurcoach en collage-kunstenaar Rob Benders verzorgde aansluitend een workshop. Daarin creëerden leerlingen hún versie van het werk, in de vorm van een affiche voor het kids-event van het LCW in mei.

"Als je de betekenis weet is een kunstwerk pas echt speciaal"

De combinatie (top)sport en beeldende kunst zagen Emma Huyben, Ozenc Telli, Maurits Bremmers en Kevin Peulen van Bs. Meander “even niet aankomen”! In een vraaggesprek met Cris Vries geven ze aan verrast te zijn door een echt kunstwerk in de klas. Dat de maker er in de klas over vertelt vinden ze bijzonder. “Als je de betekenis weet is een kunstwerk pas echt speciaal”. “Knap als je als sporter je gevoel ook kunt schilderen” werd gezegd, net als “speciaal om in de klas te hebben” en “respect voor hoeveel werk zo’n schilderij wel niet is”.
Cris Vries
In het rood rijden

Verrassend: leerlingen vonden het erg fijn dat de kunstenaar zelf óók vragen stelde aan de groep. Dat het daarmee al snel over hún eigen sport ging bijvoorbeeld. “in de workshop mocht je ook je eigen sport of hobby laten zien” . Net zo verrassend was dat één van de leerlingen heel bewust de eigen “drukke geest” benoemt. “Fijn om daar met een eigen kunstwerk iets mee te doen” was de letterlijke reactie. Waarmee de meerwaarde van de combinatie creativiteit en bewegen werd blootgelegd. Docenten maken hier graag tijd voor vrij. Zij weten allang dat creatieve en gezonde mensen beter in hun vel zitten, makkelijker ergens aan meedoen en beter presteren. Klassiek geval van een win-win situatie! Op naar De Blits! deel twee.   

Jurering affiche kids-event van het LCW

Het is officieel: Dylano Peeters en Loek Smeets uit groep 8A van Bs. Meander is het winnende duo van de poster-ontwerpwedstrijd rondom het project De Blits! Ze werden vanochtend ´overvallen´ in hun klas door de jury. Deze lichtte de keuze voor hun ontwerp toe en mocht als eerste de winnaars feliciteren. De trotse klas ging, met Dylano en Loek voorop, op de foto. Het winnende ontwerp is binnenkort op allerlei openbare plekken in onze gemeente te zien. Het is een poster die het ´Kids Event´ van het Long Course Weekend Holland - Beesel illustreert. Alle ontwerpen worden na de meivakantie op de basisscholen tentoongesteld.

De Blits! is een initiatief van kunstkring Artimosa, de vier basisscholen en gemeente Beesel. In dit nieuwe project leren scholieren én hun docenten ván,-over en mét kunst!