Op haar 5e was ze al lid van de Judoclub Reuver. Nu, 23 jaar later, heeft ze brons behaald op het WK Judo 2018 en is ze volop in training voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. “Goud behalen op de Olympische Spelen is mijn absolute droom. Ik werk keihard om dat te kunnen verwezenlijken”, vertelt topsporter Juul Franssen (29).

Dat Juul in contact kwam met judo is eigenlijk de schuld van haar oudere zus. “Zij zat al op deze vechtsport en nam mij een keertje mee tijdens een inloopmiddag. Ik vond het zo leuk, dat ik nooit meer ben gestopt en inmiddels kun je wel zeggen dat ik judo adem.” De belangrijkste drijfveer om te blijven judoën was voor Juul plezier. “Maar ik ontdekte ook al vroeg dat ik talent had. Aangezien ik niet tegen mijn verlies kan en regelmatig gouden medailles won, werd de motivatie om steeds harder te trainen alleen maar groter!”

Toen de judoka op haar 12e de titel Nederlands Kampioen in de klasse -15 jaar tot 44 kg binnen sleepte, was ze helemaal niet meer te stoppen. Juul werd opgenomen door de Judo Bond Nederland (JBN) en vanaf toen ging haar carrière in sneltreinvaart. In 2006 werd ze voor het eerst Europees Kampioen bij de aspiranten en in 2010 haalde ze haar eerste senioren medaille.

Ouders als belangrijke achterban

“Toen ik bij de bond aansloot was ik 12 jaar, dus een rijbewijs had ik nog niet. Elke zondagochtend trainden mijn zus en ik in Nieuwegein. En elke keer werden we weer trouw gebracht door één van onze ouders, terwijl zondag eigenlijk hun enige vrije dag was.” Van maandag tot en met zaterdag werkten vader en moeder Franssen namelijk in hun eigen slagerij. “Maar ze hebben mijn zus en ik altijd aangemoedigd en financieel en mentaal ondersteund. Daar ben ik ze tot op de dag van vandaag ontzettend dankbaar voor.”

"Goud behalen op de Olympische Spelen is mijn absolute droom. Ik werk keihard om dat te kunnen verwezenlijken"

De keerzijde van de medaille

Vanaf de dag dat Juul zich aansloot bij de bond kreeg ze steeds meer ervaring en werd ze elke week beter. “Hoe ouder ik werd, hoe meer mijn talent zich ontwikkelde. Maar aan ieder succes zit een keerzijde, helemaal als je het over topsport hebt.” De judoka doelt hierbij op haar persoonlijke leven, dat op zijn kop kwam te staan door de scheiding met haar jeugdliefde en het heftige conflict met JBN vorig jaar.

“De persoonlijke omstandigheden hebben mij uiteindelijk een sterker mens gemaakt, nadat ik door een emotionele achtbaan ben gegaan. De rechtszaak met de judobond heeft me ook heel veel verdriet gedaan.” Deze onenigheid ontstond eind 2016 toen de bond alle judoka’s verplichtte om in Papendal te gaan trainen, maar Juul wilde met haar eigen coach blijven werken in Rotterdam. Daar studeerde en woonde ze immers ook. “Ik weigerde om aan dat fulltime programma op Papendal deel te nemen. Het antwoord van JBN hierop was dat ik werd uitgesloten om deel te nemen aan internationale wedstrijden. Een messteek in mijn rug.” Zo’n 13 maanden en een flinke rechtszaak later, werd Juul door de rechter eindelijk in haar gelijk gesteld.

Gouden comeback

Tijdens de Grand Prix in Den Haag in november 2017, liet Juul zien wat de bond al die maanden had gemist. “Dit was mijn eerste wedstrijd sinds alle ellende. Ik wilde hier met een schone lei beginnen, maar dat ik meteen goud won was wel extra speciaal! Mijn onuitputtelijke drive was de sleutel die leidde tot dit succes. Deze overwinning gaf me meteen ook een enorme boost!”

Juul benadrukt daarbij dat ze sinds die dag echt alles op alles zet om het hoogste podium te halen tijdens de Spelen. “Dat is inmiddels een realistisch doel en de tegenslagen hebben me eigenlijk alleen maar sterker gemaakt. Alle trainingen staan in het teken van dat doel en alle toernooien waaraan ik meedoe fungeren als springplank naar Tokio. Gelukkig heb ik een goed team en een ondersteunende familie om me heen. Zonder hen zou het lang niet zo leuk zijn!”

En die factor ‘leuk’ is ook meteen het advies dat ze jonge en aanstormende judotalenten wilt meegeven: “Plezier moet altijd bovenaan staan, want daarmee kom je verder. Laat je nooit beïnvloeden door anderen, blijf bij jezelf en dan is niets onmogelijk. Kijk maar naar mij!”, besluit de topsporter.

Wil je Juul volgen in haar Judo-carrière? Like dan haar Facebookpagina (Deze link gaat naar een andere website).