Waarom lokaal eten wél (en niet) uitmaakt
woensdag 12 november 2025
Lokale waarde: van boer tot buurt
Lokale initiatieven zijn waardevol. Boeren werken vaak duurzamer dan je denkt, ook zonder officieel label. Daarnaast voelen consumenten zich meer verbonden met hun omgeving. Lokaal hebben we projecten zoals het voedselbos en stichting vergeten groenten. Grenzend aan onze gemeente ligt de coöperatieve boerderij Land van Baexen. Samen bouwen aan eerlijke en gezonde voeding, ontwikkeling van een sterker platteland en een hechtere gemeenschap.
Ontdek hoe u eet voor het klimaat en download de gratis Forkranger app. Ieder dag inspiratie met inzichten en recepten. Leerzaam en leuk!
Tijdens de klimaatweek organiseert het wijkrestaurant Offebèk op woensdag 12 november een restaurantavond waarin ze een menu samenstellen met lokale, biologische producten. U kunt zich aanmelden via Wijkrestaurantreuver@gmail.com. U krijgt dan een bericht of er nog wel/geen plek is. Kosten zijn € 7,00 p.p.
Minder kilometers, maar vooral minder vlees
Het voedsel in de supermarkt komt van over de hele wereld en transport is (nog steeds) sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen. Dus lokaal eten vermindert de uitstoot van ons voedsel, is de gedachte. Logisch, maar vervoer is maar goed voor zo’n 5% van de totale uitstoot. Het grootste deel komt van de boerderij zelf. Minder vlees en zuivel eten levert dus veel meer klimaatwinst op dan alleen lokaal kopen.
De kracht van hoe u boodschappen doet
Lokaal eten is zeker niet zinloos, maar uw aanpak telt mee. Rijdt u met de auto naar die ene boerderijwinkel, dan verdwijnt de winst snel. Gaat u lopend of op de fiets, dan is uw impact kleiner én krijgt u er frisse lucht en beweging bij. Win-win!
Bekijk ook de keuzeboom die helpt om een start te maken! (PDF, 49.0 kB)

