Tijdelijke verharding drinkwater

maandag 11 juli 2022

Voor (een deel van) onze inwoners wijzigt de samenstelling van het drinkwater. De betrokken klanten zijn per e-mail hierover geïnformeerd door WML (zie informatie hieronder). WML zal de klanten weer informeren zodra de samenstelling van het water weer wordt zoals gewend. Meer informatie, zoals een kaartje van het betreffende gebied en de nieuwe waardes van totale hardheid en kalkafzettendheid, is te vinden op de website van WML.

WML maakt voor de productie van uw drinkwater naast grondwater ook gebruik van Maaswater. De kwaliteit van de bronnen wordt dagelijks gecontroleerd. Drinkwater is het best bewaakte levensmiddel van Nederland.

Mocht de kwaliteit van een van de bronnen op enig moment niet aan de eisen voldoen, dan nemen we direct maatregelen. Dat is een reguliere procedure. Aangezien in het Maaswater een onbekende stof is aangetroffen, heeft WML uit voorzorg de inname van Maaswater voor de productie van drinkwater tijdelijk gestopt. Nu de situatie langer aanhoudt dan gebruikelijk, schakelt WML op dinsdag 12 juli op deze locatie over op de daarvoor ter beschikking staande back-up, namelijk het gebruik van (diep) grondwater. De kwaliteit van uw kraanwater blijft onberispelijk. Wel verandert de samenstelling enigszins. De verandering zal geleidelijk plaatsvinden.

Wat merkt u hiervan

De toename van de hardheid en de mogelijke afzet van kalk kan merkbaar zijn, bijvoorbeeld door een laagje op de thee, kalkaanslag op glaswerk, kranen of douchewanden. De hardheid van het water voldoet hiermee overigens nog steeds aan de wettelijke voorschriften. De situatie is tijdelijk. Zodra de kwaliteit van het Maaswater weer voldoet aan onze strenge eisen, gaan hardheid en kalkafzettendheid weer terug naar het oorspronkelijke niveau. U ontvangt dan wederom een bericht van ons. Op onze website www.wml.nl/hardheid kunt u zien wat er precies verandert aan hardheid en kalkafzettendheid en vindt u meer informatie over hardheid van water in het algemeen.