Q&A gladheidsbestrijding gemeente Beesel

donderdag 11 februari 2021

Het wintert volop en de gemeente is met man en macht bezig om de gladheid binnen de gemeente zo goed mogelijk te bestrijden. In deze Q&A beantwoorden wij de meest gestelde vragen rondom onze wijze van gladheidsbestrijding in de gemeente. 

Hoe worden de wegen begaanbaar gehouden?

“Bij gladheid hebben de doorgaande routes binnen de gemeente de eerste prioriteit, zoals: de Rijksweg, de Burgemeester Janssenstraat en Beeselseweg. Vervolgens worden de belangrijkste wegen in de verschillende wijken gestrooid. Tenslotte wordt de nodige aandacht besteed aan de omgeving van openbare gebouwen. Pas als laatste -indien de situatie dat vereist- worden de wegen gestrooid waarover zich weinig verkeer beweegt. Hierbij wordt ook aan de sneeuwpret van de kinderen gedacht.”

Waarom wordt er in onze straat niet gestrooid?

“Wij werken volgens het gladheidsbestrijdingsplan dat is vastgesteld door B&W, aan de hand van de CROW regels. Het plan is zo ingericht dat er zo veel mogelijk mensen baat bij hebben. Helaas kunnen we door onvoldoende capaciteit niet álle wegen of trottoirs ijs-of sneeuwvrij maken in de gemeente. De routes die wij ijs-en sneeuwvrij hebben gemaakt, moeten daarnaast ook nog worden bijgehouden. Dit kost tijd en energie. Om de gemeente zo goed mogelijk bereikbaar en begaanbaar te houden is er daarom voor gekozen dit plan te handhaven.”

Waarom maken jullie de ingang van het bejaardenhuis ijs-en sneeuwvrij, maar niet de oprit van mijn bedrijventerrein?

“Als uitzondering op het antwoord bij de eerste vraag, maken wij de ingangen bij openbare gebouwen begaanbaar. De ingang van het bejaardenhuis maken wij dus wel schoon. Wij moeten er tenslotte voor zorgen dat ouderen, enigszins, de deur uit kunnen. Dit betreft natuurlijk ook voor de bereikbaarheid van hulpdiensten.
Een bedrijventerrein of oprit valt niet onder de regeling van openbare gebouwen. Ondernemers moeten er zelf voor zorgen dat de toegang tot hun bedrijf vrij is van ijs of sneeuw.”

Wat verwachten wij van u?

“Als gemeente verwachten wij dat bewoners hun ‘eigen straatje’ voor het huis schoonhouden. Denk hierbij aan de eigen oprit en het trottoir voor uw huis. Hierbij verwachten wij dat u een buurman of buurvrouw helpt die dit misschien zelf niet kan.
De gemeente stelt geen zout ter beschikking voor het strooien van uw trottoir en maakt ook geen trottoirs sneeuwvrij. U dient dus zelf te zorgen voor een voorraadje zout. Dit wordt in de meeste gevallen aangeboden door de plaatselijke ondernemers of tijdelijke acties van verenigingen.”

De gemeente strooit dus niet vanzelfsprekend álle wegen. Het niet glad zijn van de ene weg houdt niet automatisch in dat alle wegen goed berijdbaar en niet glad zijn. Past u snelheid dan ook goed aan.