Flypast Lancaster bommenwerper

dinsdag 23 april 2019

Op zaterdag 4 mei rond 12.50 uur zal boven de Maas in Kessel, 75 jaar na de bevrijding van Zuid-Nederland, een zogenaamde flypast plaatsvinden van de authentieke AVRO Lancaster bommenwerper van de Battle of Britain Memorial Flight.

Behoudens slecht weer of technische problemen, zult u dit unieke toestel kunnen bewonderen aan de Maasoever bij het kasteel van Kessel, komende vanaf Heythuysen. De verwachting is dat hij drie keer zal overvliegen in de vorm van een 8, net zoals in 2014. Er zijn wereldwijd nog slechts twee Lancaster bommenwerpers in vliegwaardige staat. Dit vliegtuig, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het heetst van de strijd zo’n belangrijke rol gespeeld heeft in het bereiken van de vrijheid waar wij vandaag de dag van genieten, heeft de harten van velen gewonnen.

20 juli 1944

Op 20 juli 1944, ’s nachts tussen 23.15 uur en 23.45 uur vertrekt van de militaire vliegbasis Mepal in Cambridgeshire, Engeland het 75ste New Zealand Squadron van de Royal Airforce bestaande uit 25 bommenwerpers. Aan boord van een van deze vliegtuigen, de Avro Lancaster B.I met de sqadroncode AA-Q en de rompregistratie HK 569 bevinden zich:
Sergeant Henry John Hiscox, 35 jaar staartschutter;
Sergeant Neil Douglas Davidson, 21 jaar, piloot;
Sergeant Robert Gerald Sloman, 24 jaar, boordwerktuigkundige;
Sergeant Arthur Ernest John Goddard, 22 jaar, navigator;
Sergeant Raymond Stanlay Lang, 32, bovendekschutter;
Sergeant Douglas Corris, 25 jaar, radioman/schutter;
Sergeant T.G.Little, 25 jaar bommenrichter.

Over een front van ongeveer 50 kilometer breed vliegen de 307 toestellen, het gezamenlijke aantal dat die nacht van de Engelse vliegvelden vertrekt, het kanaal over. De vliegroute leidt over Bergen op Zoom, Eindhoven en Venlo richting Ruhrgebied. Naarmate de luchtvloot de Maas en de Duitse grens nadert, worden de aanvallen van de Duitse nachtjagers en het afweergeschut vanaf de grond steeds feller. De Lancaster HK 569 vliegt boven de Heibloem wanneer hij geraakt wordt door een Duitse nachtjager en in brand vliegt. Enkele bemanningsleden, vooral voorin, raken hierbij zwaar gewond of worden mogelijk dodelijk getroffen. Het vliegtuig stort uiteindelijk neer in de Maas bij Kessel.

Op het oude kerkhof in Beesel ligt een van de bemanningsleden, Henry John Hiscox, begraven. In Kessel in de Maas liggen de restanten van het vliegtuig met daarin nog de stoffelijke resten van vijf bemanningsleden. Deze hebben een zeemansgraf gekregen. De huizen aan de Maaszijde van de Markt werden zo zwaar beschadigd, dat ze over een lengte van meer dan 100 m. afgebroken moesten worden en er na de oorlog nieuwe voor in plaats kwamen.

Op 21 juli 2019, is het precies 75 jaar geleden dat de lancaster HK 569 neerstortte aan de Maasoever in Kessel. Kijk voor meer informatie en/of wijzigingen in het programma op: www.Facebook.com/Lancasterflypast2019