Online regelen (Deze link gaat naar een andere website)
Regelt u dit liever in het gemeentehuis? Maak dan een afspraak.

Meenemen

  • Geldig identiteitsbewijs

Kosten

Een aanvraag naamgebruik veranderen is gratis.

Naamsverandering bij huwelijk of geregistreerd partnerschap

U kunt ook uw naam laten veranderen bij een melding van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. In dit geval is een aparte aanvraag voor naamsverandering niet nodig.

Naamgebruik door andere instanties

Met het naamgebruik geeft u aan welke naam overheidsinstanties moeten gebruiken als zij u aanschrijven. De gemeente geeft het gekozen naamgebruik door aan andere overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst en Sociale Verzekeringsbank. Wilt u dat andere instanties zoals banken en verzekeringsmaatschappijen een andere naam gebruiken? Dan moet u deze instanties zelf informeren.

Welke keuzes heeft u

U kunt kiezen voor:

  • uw eigen achternaam
  • de achternaam van uw partner
  • uw eigen achternaam, gevolgd door de achternaam van uw partner
  • de achternaam van uw partner, gevolgd door uw eigen achternaam

Uw officiële achternaam verandert niet

Gaat u trouwen? Of gaat u een geregistreerd partnerschap aan? In uw paspoort behoudt u uw eigen geboortenaam. Dat is uw officiële (juridische) achternaam. Deze verandert niet door de keuze voor naamgebruik.

In officiële documenten staat altijd uw officiële achternaam (geboortenaam). Bijvoorbeeld in uw paspoort, rijbewijs, trouwboekje of op uittreksels van de gemeente. Moet u een nieuw paspoort, rijbewijs of een nieuwe identiteitskaart aanvragen? Dan kunt u de achternaam van uw partner laten toevoegen. Dit kan ook als u geen naamgebruik hebt aangevraagd.