Afspraak maken

Spoedaanvraag

Heeft u uw identiteitskaart snel nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen.

Meenemen

Bent u jonger dan 12 jaar? Dan moet u ook het volgende meenemen:

  • Let op! Vraagt u een identiteitsbewijs/paspoort aan voor iemand anders? Bijvoorbeeld voor uw kind? Dan moet die persoon altijd aanwezig zijn bij de aanvraag en het afhalen.
  • Toestemmingsformulier reisdocument minderjarige (PDF, 400.4 kB), ingevuld en ondertekend door beide ouders of door degene die het gezag heeft
  • Een geldig identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft (dit mag ook een kopie zijn)

Kosten

Identiteitskaart Kosten
Identiteitskaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder € 75,80
Identiteitskaart voor jongeren tot 18 jaar € 40,90
Toeslag voor spoedprocedure € 57,10

Naamgebruik identiteitskaart

Het is mogelijk om in een nieuwe identiteitskaart de naam van uw (gewezen) echtgenoot of geregistreerd partner te vermelden. Dit doet u bij de aanvraag.

Geldigheid identiteitskaart

  • Identiteitskaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder: 10 jaar
  • Identiteitskaart voor jongeren tot 18 jaar: 5 jaar

Afhalen identiteitskaart

Heeft u uw identiteitskaart aangevraagd? Dan kunt u uw identiteitskaart na 6 werkdagen afhalen bij de klantenbalie van het gemeentehuis. Tijdens de afspraak voor de aanvraag van uw identiteitskaart wordt samen met u een afspraak gemaakt om uw nieuwe identiteitskaart persoonlijk te komen ophalen. U kunt er ook voor kiezen om zelf via de website een afspraak te maken om uw document op te halen (vanaf 6 werkdagen na de aanvraag). U dient het afhaalbewijs en alle identiteitsbewijzen die u nog heeft (ook als ze verlopen zijn) mee te nemen.

Vanaf 4 januari 2021 heeft uw nieuwe identiteitskaart een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op de website van DigiD (Deze link gaat naar een andere website).

Identiteitskaart voor Nederlanders in het buitenland

Bent u Nederlander en woont u in het buitenland? Vraag uw identiteitskaart dan aan bij één van de Nederlandse grensgemeenten (Deze link gaat naar een andere website).