Afspraak maken

Let op! Heeft één of beide partners een buitenlandse nationaliteit? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 077 – 474 92 92.

Ook voor een vrouw is het mogelijk om het kind van een (aanstaande) moeder te erkennen. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als voor elke andere erkenning.

Meenemen

Kosten

Erkenning is gratis.

Erkenning voor de geboorte

Wilt u het kind erkennen tijdens de zwangerschap? Dat wordt een erkenning ongeboren vrucht genoemd. Dit heeft als voordeel dat het wettelijk vaderschap bij de geboorte vastgelegd is. U kunt dan ook al de achternaam van het kind vastleggen.

Erkenning bij of na de geboorte

U kunt het kind ook herkennen tijdens of na de geboorteaangifte. Dit kan alleen als er geen vader in de geboorteakte van het kind vermeld staat.

Naamskeuze

Bij erkenning kunt u de achternaam van het kind kiezen. Kiest u voor de geslachtsnaam van de man? Dan moet de moeder meekomen naar het gemeentehuis. U mag er ook voor kiezen om uw kind 2 achternamen te geven. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een andere website). U kunt alleen de achternaam kiezen van het eerste kind dat geboren wordt. Alle volgende kinderen die geboren worden uit dezelfde relatie krijgen dezelfde geslachtsnaam als het eerste kind.

Schriftelijke toestemming

Wilt u uw tweede of volgende kind uit dezelfde relatie erkennen? Dan mag u alleen naar het gemeentehuis komen. Neem dan het door de moeder ingevulde toestemmingsformulier erkenning ongeboren vrucht (PDF, 16.5 kB) of erkenning kind na geboorte (PDF, 17.0 kB) mee. Schriftelijke erkenning kan dus niet bij het eerste kind.

Gezamenlijk gezag

Heeft u uw kind erkend? Dan krijgt u automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag. Dat betekent dat u (de erkenner) en de moeder wettelijk vertegenwoordiger van het kind zijn. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een andere website)