GFT- en restafval

Eén keer in de 4 weken haalt de inzameldienst PreZero op woensdag het restafval bij u aan huis op. Wekelijks haalt PreZero op woensdag het GFT-afval bij u aan huis op. Kijk online naar de (Deze link gaat naar een andere website)PreZero Inzamelwijzer (Deze link gaat naar een andere website)of in de app voor de persoonlijke inzameldagen van uw afval. Hier vindt u ook nuttige informatie over afval scheiden. Download de PreZero App in de Apple Store (Deze link gaat naar een andere website) of Playstore (Deze link gaat naar een andere website).

Eén keer in de vier weken wordt bij u het restafval én het GFT-afval op dezelfde dag opgehaald. Het kan voorkomen dat de containers dan niet tegelijkertijd, maar op verschillende tijdstippen worden geleegd. Bijvoorbeeld in de ochtend het GFT en ’s middags het restafval.

Klachten

Heeft u klachten over de inzameling? U kunt uw klacht eenvoudig online regelen via PreZero inzamelwijzer (Deze link gaat naar een andere website) of neem hiervoor contact op met het PreZero servicenummer: 0800 - 221 00 12 (op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur).

Containers

De huishoudens in de laagbouw hebben afvalcontainers van de gemeente. De huishoudens in de stapelbouw hebben afvalemmers:

 • Grijze container of emmer: huishoudelijk restafval
 • Groene container of emmer: groente-, fruit-, en tuinafval (GFT)

De afvalcontainers en afvalemmers hebben een chip. De gemeente registreert iedere lediging. U betaalt voor iedere keer dat u uw afvalcontainer of afvalemmer laat legen. Is uw container of emmer niet vol? Dan hoeft u deze niet aan de straat te zetten.

Andere maat container

Heeft u een andere maat container nodig? Dan kunt u uw container omruilen voor een grotere of een kleinere container. Bij verhuizing is het omruilen gratis binnen 2 maanden na de verhuizing. Daarna, en als er geen sprake is van verhuizing, zijn er kosten verbonden aan het omruilen van een container. Een containerwisseling kunt u online regelen via PreZero inzamelwijzer (Deze link gaat naar een andere website) of neem hiervoor contact op met het PreZero servicenummer: 0800 - 221 00 12 (op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur).

Hoe werkt het?

 • Zet uw afvalcontainer op de ophaaldag ’s ochtend voor 7:30 uur aan de straat. De afvalinzamelaar kan tot 21:00 uur bij u langskomen om uw afvalcontainer te legen.
 • Zet uw afvalcontainer met de handvatten en wielen zo dicht mogelijk tegen de rijbaan.
 • Leg geen los afval naast uw afvalcontainer of naast de ondergrondse container. Ziet u rommel op straat of gedumpt afval? Meld dit dan bij de gemeente.
 • Laat uw container of emmer niet langer staan dan nodig is.
 • Zorg dat de deksel van uw afvalcontainer helemaal gesloten is als u de container aan de weg zet.
 • Zorg dat u afval dat makkelijk kan wegwaaien verpakt.
 • Gebruikt u zakken in uw GFT-container? U mag alleen zakken gebruiken met een kiemplantje.
 • Druk of stamp uw afval niet te hard aan. Zo zorgt u ervoor dat het afval bij een lediging niet klem komt te zitten en en er dus afval in achterblijft. Een onvolledige lediging is uw eigen verantwoordelijkheid.
 • Weten welk afval er in de GFT-container hoort? Bekijk deze handige wel-niet lijst (Deze link gaat naar een andere website) van VANG-HHA.

Biedt u het afval niet volgens de spelregels aan? Dan vindt u aan uw afvalcontainer een gele of rode kaart. Bij een rode kaart wordt uw container niet geleegd. Krijgt u vaak een rode kaart van de afvalinzamelaar? Dan doet de gemeente aangifte bij de politie of maakt de BOA een proces-verbaal op.

Oud papier

Lokale verenigingen halen het oud papier en karton maandelijks aan huis op. De inzameldata kunt u vinden
in de inzamelwijzer (Deze link gaat naar een andere website). U kunt oud papier en karton ook gratis inleveren op het milieupark.

Bekijk onze folder Afvalstromen (PDF, 507.1 kB) voor meer informatie over wat wel en niet bij het oud papier hoort.

Oud ijzer en metalen

Enkele dagen per jaar zamelen verenigingen oud ijzer en metalen huis-aan- huis in. In Reuver en Offenbeek doet het Philharmonisch Gezelschap de inzameling. In Beesel doet Harmonie St. Gertrudis de inzameling. De inzameldata kunt u vinden via de inzamelwijzer van PreZero.

Oud ijzer en metalen kunt u ook gratis aanbieden op het milieupark in Reuver.

Andere afvalstromen

Plastic, blik, drankpakken, glas, textiel, luiers en incontinentiemateriaal kunt u gratis weggooien in onze ondergrondse containers. Op deze pagina vindt u daar meer informatie over. Hier leest u ook waar u andere afvalstromen kwijt kunt.