Wat je ook doet dit weekend, we doen het samen

Vrijwel gelijktijdig vinden er binnenkort twee grote, bijzondere sportevenementen in de regio plaats. De gemeente Beesel is gastvrouw van het Long Course Weekend (LCW) Holland – Beesel: een triathlon waarbij de drie afzonderlijke disciplines verdeeld zijn over drie verschillende dagen (17, 18 en 19 mei 2019). In Venray vindt op 19 mei de X-triathlon plaats, speciaal voor mensen met een beperking. Een gesprek met de Reuverse Gabrielle Janssen (41) deelneemster aan het LCW Holland - Beesel en de Venlose Jac Verhaag (30), deelnemer aan de X-triathlon.

Gabrielle heeft al de nodige ervaring op het gebied van rennen en fietsen en deed ook al aan een aantal duathlons mee. Het lijkt haar erg leuk om het LCW aan dat lijstje toe te voegen. “In het verleden heb ik aan het waterpolo gedaan. Ik hoop dat ik daardoor ook de zwemdiscipline voldoende beheers.” Het voordeel van een Long Course Weekend is dat de drie disciplines, zwemmen, fietsen en rennen, op afzonderlijke dagen plaatsvinden. “Dat maakt het waarschijnlijk iets makkelijker. En aangezien je ook voor de kortere afstanden kunt kiezen, is het een ideale manier om met deze tak van sport kennis te maken en een deelname eens te overwegen.”

Positief blijven en vechten voor elke verbetering

Jac was altijd al een sportman in hart en nieren; wielrennen, mountainbiken, voetballen; hij deed het allemaal. Daarnaast gaf hij ook zwem- en bootcamplessen. Tot een fatale dag 3,5 jaar geleden aan dit alles een eind leek te maken. “Het begon met wat last van mijn nek. ’s Nachts in bed kon ik op een bepaald moment mijn armen en benen niet meer bewegen. Ik ben met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waarbij ik zelfs aan de beademing moest.” Jac was getroffen door een incomplete dwarslaesie. De eerste prognoses waren somber; van de beademing afkomen en wellicht ooit nog een pink kunnen bewegen. Maar Jac besloot positief te blijven en te vechten voor elke verbetering. Wat volgde was een lang revalidatietraject. Hierdoor kan hij nu zijn linkerarm volledig en zijn rechterarm met iets minder kracht gebruiken. Zelfs korte afstanden op krukken lopen lukt.

eXtra ondersteuning, eXtra zorg en eXtra aanpassing

Ook zijn grote liefde voor sporten wou Jac niet aan de wilgen hangen. Er werd gekeken wat de mogelijkheden waren. “Zwemmen deed ik altijd al graag; dat doe ik nu samen met mijn vriendin. Ook met een zogenaamde handbike kon ik al gauw uit de voeten.” Er was zelfs een manier voor Jac om zich in competitieverband te meten; vorig jaar vond namelijk voor de eerste keer de X-triathlon plaats.
Iedereen Kan Sporten Noord-Limburg en MEE Noord en Midden Limburg organiseren de X-triathlon, speciaal gericht op mensen met een beperking. De X staat voor eXtra ondersteuning, eXtra zorg en eXtra aanpassing. “Een geweldige ervaring en fantastisch georganiseerd”, vertelt Jac. “Iedere deelnemer kan een eigen buddy krijgen ter begeleiding. Bij het zwemmen hield dit voor mij niet veel meer in dan het tellen van de rondjes. Maar bij het fietsen en rennen is het voor mij een grote ondersteuning en vooral ook een stukje gezelligheid.”

Finishen en genieten

Gabrielle neemt samen met haar partner deel aan het LCW Holland - Beesel. Een voordeel om het met z’n tweeën te doen? “Hoewel hij wel iemand is, die dan waarschijnlijk bij me blijft, is het voor mij geen ‘must’.” Gabrielle heeft een bepaalde tijd in haar hoofd die ze wil halen, maar dat is voor haar geen doel op zich. “Doel is finishen; dat is voor mij altijd het doel. Daarnaast geniet ik tijdens wedstrijden altijd enorm van de omgeving.” Op dit moment zit Gabrielle voor haar werk al anderhalf jaar in Johannesburg, Zuid-Afrika. Daar neemt ze regelmatig deel aan zogenaamde trails; wedstrijden over moeilijk begaanbare ondergronden en met vaak veel hoogteverschillen. “Prachtig om dat door zulke mooie omgevingen te doen.”
Ook voor Jac staat genieten op de eerste plaats. “Mijn vader gaat tijdens trainingen bijvoorbeeld vaker mee; dan hebben we van die typische vader-zoon momenten.” Maar sportman als Jac is, wil hij zijn prestatie van vorig jaar natuurlijk wel verbeteren. “Dat zal er wel nooit uitgaan”, stelt hij grijnzend.

Veel respect

Gabrielle heeft onwijs veel waardering voor Jac en alle andere mensen die ondanks een beperking toch sporten en de moed niet opgeven. “Daar kun je alleen maar heel veel respect voor hebben. Een voorbeeld voor velen.” Of hij een voorbeeld is, weet Jac niet. Maar hij zou het mooi vinden als hij andere mensen kan stimuleren om te gaan sporten. “Als je een beperking hebt, moet je daarvoor soms uit je comfortzone stappen. Ik probeer zelf in ieder geval altijd te kijken naar dingen die ik wel kan in plaats van dingen die ik niet kan. En beter niet gelukt, dan niet geprobeerd”, zijn de mooie woorden waarmee hij afsluit.

Drie jaar Long Course Weekend

Het LCW vindt de komende drie jaren in gemeente Beesel plaats. Gabrielle zal hierbij zeker van de partij zijn. Daarnaast reiken haar sportieve ambities nog een stukje verder. “Een echte triathlon wil ik ook nog wel eens proberen. Maar het ultieme doel is de marathon op de Chinese Muur. Daarbij moet je naast de afstand van 42 kilometer ook nog eens duizenden trappen zien te bedwingen."

Eric Brueren, organisatie X-triathlon:

“Het doel van de X-triathlon is om mensen met een beperking een kans te bieden. Een kans om, onder begeleiding en door het aanbieden van een toegankelijk triathlon evenement, mee te doen in de maatschappij en succeservaringen te beleven. Twijfel je op grond van een beperking of je wel of niet kunt deelnemen aan de X-triathlon? Weet dat we maatwerk leveren. X-triathleten die competitiever zijn ingesteld kunnen aan het mini-triathlon parcours deelnemen. Dus voor ieder wat wils! De X-triathlon gaat er voor zorgen dat iedereen in beweging komt. Belangrijk is dat de deelnemers plezier hebben en genieten van de dag.”

Roxanne Caris, organisatie Long Course Weekend:

“Het Long Course Weekend is meer dan alleen een sportevenement. Het is ook een familie-evenement. Dit weekend draait erom dat je het samen doet. Of je nou langs de kant wordt aangemoedigd terwijl je de halve marathon aflegt. Dat je gaat zwemmen met je buddy omdat je een beperking hebt. Of dat je als ouder je 10-jarige voor het eerst laat kennismaken met drie verschillende sporten. Wat je ook doet dit weekend, we doen het samen.”

“We hebben tot nu toe heel veel positieve reacties gekregen van zowel de lokale inwoners als ondernemers. Het is mooi om te zien hoe het evenement wordt gedragen binnen de gemeente Beesel. Zowel minder getrainde mensen als mensen met een beperking hebben de mogelijkheid om mee te doen aan het LCW Holland - Beesel. Het mooie aan dit concept is juist dat het voor iedereen toegankelijk is. Doordat je uit verschillende afstanden kunt kiezen per discipline, kun je je eigen sportweekend op maat maken. Ook mensen met een beperking zijn welkom in Beesel. Het is wel van belang dat zij contact opnemen met ons om ervoor te zorgen dat ze hun discipline(s) veilig af kunnen leggen.”

www.lcwholland.com  (Deze link gaat naar een andere website)