Wat is Kijk Niet Weg, MELD?

maandag 4 december 2023

De gemeente wil inwoners meer betrekken bij de veiligheid en leefbaarheid in de woonomgeving. Kijk Niet Weg, MELD is een vorm van buurtpreventie.

Loopt u regelmatig een rondje door uw buurt? Bijvoorbeeld omdat u een hond heeft? Dan bent u de ogen en oren van de wijk. Tijdens uw rondjes door uw buurt loopt u waarschijnlijk vaak dezelfde route. U bent vertrouwd met uw omgeving en daardoor vallen afwijkende situaties u mogelijk sneller op. Daarom vragen wij u extra goed op te letten tijdens het wandelen en verdachte situaties en onregelmatigheden te melden.

Ben alert

We vragen u alert te zijn. Ziet u bijvoorbeeld mensen in de tuin van uw buren terwijl u weet dat zij er niet zijn? Of denkt u dat er drugs gedeald wordt in uw buurt? U hoeft niet zelf op te treden als u een verdachte situatie ziet. Maak een melding als u bijvoorbeeld de hoek om bent of doe het vanuit thuis. Eigen veiligheid staat altijd voorop.

Als u een melding doet is het belangrijk om zoveel mogelijk feiten door te geven. Denk aan het tijdstip, een kenteken van een voertuig, een signalement van een persoon of het adres waar het heeft plaatsgevonden.

Door direct strafbare feiten te melden vergroot u de kans dat de politie de daders kan oppakken. Hoe meer mensen een melding maken, hoe groter het effect op de veiligheid. En hoe meer we een gezamenlijke vuist maken tegen criminaliteit.

Samen maken we de buurt een stukje veiliger

Onderstaand enkele voorbeelden van mogelijk verdachte situaties in uw leefomgeving:

  • De winkel waar nooit klanten komen of waar je alleen contant kunt betalen.
  • Het gebouw waar alleen ʼs avonds en ʼs nachts mensen komen.
  • Het gebouw waar je een chemische lucht of hennepgeur ruikt.
  • De buurtbewoner zonder baan maar met een zeer luxe levensstijl.
  • Drugshandel en dealen op straat. Bijvoorbeeld een geparkeerde auto met veel aanloop van personen.
  • Onverklaarbaar dure auto’s, kleding en sieraden bij een buurtbewoner.
  • Overbewoning; verkamering en het opdelen van (huur)woningen in kleinere kamers waardoor er te veel mensen in één huis wonen. De verhuurder neemt niet zijn verantwoordelijk als goede huurbaas.
  • De woning met afgeschermde ramen en overdreven camerabeveiliging.
  • Mensen die zoekend rondlopen en korte bezoekjes brengen.

Melden is eenvoudig

Ziet u een verdachte situatie? Maak een melding. Dit kan op de volgende manieren:

Gratis gadget voor hondenbezitters

“Kijk Niet Weg MELD” is een campagne gestart speciaal voor hondenbezitters omdat zij dagelijks door hun buurt wandelen. Natuurlijk kunt u ook dagelijks door uw buurt lopen als u geen hond heeft. De boodschap Kijk niet weg MELD is dan ook voor iedereen bedoeld. Deze campagne richt zich nu speciaal op hondenbezitters vanwege de attentie die wordt uitgedeeld. Voor uw medewerking wordt u namelijk beloond met een leuke attentie voor uw hond. U kunt kiezen uit een leuke MELD frisbee voor uw hond of een dispenser voor hondenpoepzakjes. Ziet u een BOA van team Handhaving? Vraag dan gerust naar onze flyer en gadget. De BOA’s verspreiden de gratis gadgets in onze gemeente.

Hondenbezitter aan het woord

"Ik doe mee met Kijk Niet Weg, MELD omdat ik graag mijn steentje wil bijdragen aan het vergroten van de veiligheid in mijn buurt. Als hondenbezitter loop ik meestal een vaste ronde in mijn wijk. Ik merk dat ik nu op een andere manier door de wijk loop. Ik let beter op en kijk anders om mij heen. Vreemde situaties vallen sneller op en het kost nauwelijks extra moeite. Het is fijn als meerdere hondenbezitters alert zijn en verdachte situaties melden. Hoe meer alertheid op straat hoe veiliger de buurt."

Kijk Niet Weg MELD is een initiatief van de gemeenten Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Mook en Middelaar, Peel en Maas, Venlo en Venray en wordt mee mogelijk gemaakt door de Gezondste Regio en de provincie Limburg en is onderdeel van de bewustwordingscampagne Kijk Niet Weg.

Uitleg hoe je een melding maakt voor Kijk Niet Weg MELD campagne