Ouderen trappen veilig door met een fietsspiegel

dinsdag 7 november 2023

Op woensdag 15 november 2023 tussen 12.45 uur en 16.15 uur is bij Zalencentrum de Schakel in Reuver het Posifietsteam aanwezig. Volgens het motto ‘Spiegeltje-Spiegeltje op mijn fiets. Zonder mij zie je …’ gaat het team met ouderen in gesprek over fietsgedrag en de voordelen van een fietsspiegel. Als dank voor het gesprek wordt er gratis een fietsspiegel gemonteerd op uw fiets. Het doel hiervan is om ouderen zolang mogelijk veilig te laten doortrappen. U bent van harte welkom!

Veilig doortrappen op de fiets

Gemeente Beesel en Trendsportal Mobiliteit en Logistiek willen ervoor zorgen dat ouderen zich veilig voelen op de fiets en zich ook veilig blijven gedragen. Steeds meer ouderen blijven ook op hogere leeftijd fietsen. Een mooie ontwikkeling, want fietsen houdt je gezond. Maar dat brengt ook de nodige nieuwe uitdagingen met zich mee. Op de fietspaden wordt het verkeer drukker en de snelheden verschillen, waardoor je vaker ingehaald wordt. Dit kan een schrikreactie geven waardoor de kans op een ongeval toeneemt.

Fietsspiegel

Ook het linksaf slaan is voor veel ouderen een steeds moeilijker wordende beweging. Men moet het gezicht draaien wat vaak tot gevolg heeft dat men ‘meestuurt’ en daardoor niet meer rechtdoor fietst. Daarnaast is het altijd goed te weten wat er achter je op de weg afspeelt. Met de campagne Spiegeltje-Spiegeltje gaat een team in gesprek met ouderen om het belang en gemak van een achteruitkijkspiegel op de fiets te duiden. Als dank voor het gesprek wordt er gratis een goede, moderne fietsspiegel gemonteerd. Hierbij geldt: OP=OP’.