Eerste Klimaatburgemeester van gemeente Beesel

maandag 30 oktober 2023

Peggy Kuipers uit Beesel is de eerste Klimaatburgemeester van de gemeente Beesel. Als Klimaatburgemeester zet Peggy zich in voor een beter klimaat. Om zo een inspiratiebron te zijn voor de buurt en gemeente. Als Klimaatburgemeester doet Peggy mee aan de Nationale Klimaatweek. De Nationale Klimaatweek vindt deze week plaats tot en met 5 november 2023.  Maak kennis met Klimaatburgemeester Peggy Kuipers. En ontdek wat u zelf kunt doen voor een beter klimaat.

Wat is een Klimaatburgemeester?

‘Een Klimaatburgemeester is iemand die zich inzet voor een beter klimaat en daarmee een inspiratiebron voor de buurt kan zijn. Graag deel ik mijn ervaringen met anderen om bewuster te leven. Veel mensen leven, bewust of onbewust, al op een manier die in meer of mindere mate een positieve impact heeft op ons klimaat. Door mijn ervaringen en tips te delen hoop ik anderen iets mee te geven dat ze misschien nog niet wisten. En wil ik buurtgenoten laten zien hoe ze zelf gezonder en bewuster kunnen leven.’

Wanneer was voor jou het moment van een bewuster te leven?

‘In het verleden heb ik veel gereisd in onder andere Nepal. Daar was ik op pad met alleen een rugzak. Ik merkte dat ik daar erg gelukkig was en besefte dat ik helemaal niet veel nodig had. En in Cambodja, waar ik vrijwilligerswerk deed, zag ik de slechte omstandigheden waarin mensen in de kledingindustrie werkten. Dat opende ook mijn ogen. Ik wist dat ik hier geen grote invloed op had, maar kon er wel voor kiezen om mijn koopgedrag te veranderen.’

Hoe heeft deze bewustwording jouw leven beïnvloed?

‘Voor mij is het een manier van leven geworden. Ik heb altijd al interesse gehad voor gezonde voeding. Dat is de basis van een gezond leven. Toen ik eenmaal door had dat alles met elkaar samenhangt, ontdekte ik wat ik nog meer kon doen om mijn impact op de wereld zo klein mogelijk te houden: minder spullen, weten wat je eet, letten op mijn energieverbruik en met welk vervoermiddel ik reis.
Sinds een paar jaar wonen we in een Tiny house. Dat bevalt erg goed. We hebben weinig spullen en minder financiële lasten. Dat geeft me een gevoel van vrijheid. Ook zorgt het voor veel minder stress. En het mooie van dit bewuste leven vind ik de mensen die op mijn pad komen. Dat zijn veelal mensen die met hetzelfde bezig zijn. Bij De Groene Transformator, waar ik coördinator ben, ontmoet ik veel gelijkgestemden. De groep groeit. Dat is mooi om te zien, want alleen samen maken we pas echt een verschil. En het is nog leuker ook.’

Welke tips heb je voor je buurtgenoten?

‘Ondanks alle goede bedoelingen die ik zelf heb om bewust te leven, is het toch vaak lastig. Ik doe ook nog lang niet alles zoals ik dat zou willen. Begin vooral met iets dat bij je past of je aanspreekt. Elke kleine stap telt. Een uitspraak die me altijd is bijgebleven is ‘Be the change you want to see in the world’. Zelf de eerste stap vanuit je intrinsieke motivatie zetten voelt heel krachtig. Elke keuze die je maakt heeft gevolgen. Als je daar voortaan bij stil staat, maak je misschien keuzes die beter zijn voor je eigen leven, het leven van anderen en ons klimaat. En weet je niet goed waar te beginnen? Vraag het aan mij of iemand in je omgeving.‘

Wat ga je doen tijdens de Nationale Klimaatweek 2023?

‘Op zaterdag 4 november organiseer ik samen met de Klimaatburgemeester van de gemeente Roermond, Juul Jeurninck-Janssen, een Zero Waste Tour. Tijdens deze Tour laten Juul en ik zien hoe verpakkingsmateriaal zijn te vermijden. Ook gaan we naar lokale ondernemers waar je verpakkingsvrije boodschappen kunt doen.
De Zero Waste Tour is zaterdag 4 november van 10.00 tot 12.30 uur in Roermond. De start is voor de Munsterkerk, op het Munsterplein in Roermond.’

Kijk hier voor meer informatie over de Zero Waste Tour. (Deze link gaat naar een andere website)

Klimaatburgemeester gemeente Beesel Peggy Kuipers