Veteranencafé Beesel

donderdag 12 oktober 2023

Zoals bij veel mensen bekend zal zijn, vindt er jaarlijks een Nederlandse Veteranendag plaats. In 2023 was dat op 24 juni in Den Haag. Op deze dag eert het Nationaal Comité Veteranendag alle Nederlandse veteranen die zich hebben ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Naast deze nationale viering kennen veel Nederlandse Gemeenten ook een lokale Veteranendag. Vanaf dit jaar organiseert onze gemeente in samenwerking met de werkgroep Veteranendag eveneens jaarlijks een bijeenkomst om de Beeselse Veteranen te eren; het Veteranencafé.

Op 10 juni jl. was het dan zo ver. Om 15.00 uur verzamelden zich 18 veteranen bij Café Ronckenstein voor koffie met vlaai. Na een welkomstwoord van burgemeester Vostermans togen de deelnemers naar het pleintje voor het Oude Raadhuis om daar het nieuw gerealiseerde witte anjer perkje in de vorm van een cortenstalen bloembak officieel te onthullen. De witte anjer is het nationale symbool voor erkenning en waardering voor de Nederlandse Veteraan.

Burgemeester Bob Vostermans onthult onder toeziend oog van een aantal veteranen het witte anjer perkje in de vorm van een cortenstalen bloembak.

Vervolgens toog het gezelschap terug naar Café Ronckenstein om daar samen herinneringen op te halen maar ook en vooral om elkaar te steunen bij de verwerking van de opgedane ervaringen tijdens hun uitzending naar oorlogsgebieden en de invloed die dit in het dagelijks leven heeft. Daarbij speelt de herkenbaarheid natuurlijk een grote rol. Tenslotte werd de middag afgesloten met een heerlijk Indonesisch buffet; de zogenaamde ‘blauwe hap’.

Terugkijkend was het een geslaagde eerste editie van het Beeselse Veteranencafé en volgens de deelnemers zeker voor herhaling vatbaar. Als gemeente geven we graag gehoor aan deze oproep. Het volgende Veteranencafé zal plaatsvinden op 8 juni 2024. Ben je een veteraan? Noteer deze datum dan alvast in je agenda. Uiteraard zal tegen die tijd een persoonlijke uitnodiging volgen en kondigen we de bijeenkomst op tijd aan. Mocht je voor die tijd graag in contact komen met collega-veteranen of heb je een hulpvraag, neem dan contact op met gemeente Beesel.