Jongeren hebben het voor het zeggen bij de gemeente Beesel

vrijdag 29 september 2023

Afgelopen week maakte wethouder Anouk Huijs kennis met de leerlingenraad van het Grescollege in Reuver. De leerlingenraad bestaat uit een groep jongeren die regelmatig bij elkaar komen en de gang van zaken op hun school bespreken. Met als doel bij te dragen aan een positieve sfeer op school. Wethouder Anouk Huijs maakte kennis met deze jongeren en ging samen in gesprek.

Verrassende vragen

“Wat een enthousiaste groep jongeren, het gesprek is voorbij gevlogen!,” reageert wethouder Anouk Huijs. “Ze vertelden me hoe zij ervoor zorgen dat hun school een nog leukere en prettige plek is en blijft waar iedereen graag naartoe gaat. En ze krijgen ook echt iets voor elkaar! Neem bijvoorbeeld de pilot die de leerlingenraad heeft mogen starten, die de derdejaars meer vrijheid moet geven om tijdens een tussenuur even naar huis te fietsen of een boodschap te doen in het centrum. ”De jongeren hadden ook enkele vragen voor de wethouder. “De groep had ook vragen voor mij. Waarom ik nu geen leraar meer ben en hoe ik wethouder ben geworden. Ook over de vraag wat ik dan de hele dag doe spraken we samen. Sommige leerlingen zagen dat toch niet zitten, zo veel vergaderen op een dag.”.

Hoe kan de buitenruimte bij school nog beter gebruikt worden?

Behalve de kennismaking was er ook tijd voor meer serieuze zaken. Zo wordt de buitenruimte van het Grescollege nog niet echt goed gebruikt. De buitenruimte voor het gebouw is vorig jaar aangekleed en er zijn 2 pingpong tafels neergezet. Toch blijft het meer een plek waar jongeren rondhangen dan dat de ruimte goed wordt benut. Een punt van aandacht volgens de directeur van de school. Maar wat vinden de jongeren hier zelf van? Hoe kan de buitenruimte beter worden gebruikt? Wat kunnen de jongeren hier zelf aan doen? Wat hebben ze nodig van de gemeente? Wethouder Anouk Huijs vroeg het aan de groep en dat leidde tot een mooi gesprek. De leerlingenraad gaat zelf kijken of er een manier is om tafeltennismaterialen op een handige manier te kunnen uitlenen op het Grescollege, zodat de tafels ook daadwerkelijk gebruikt gaan worden. De gemeente gaat onderzoeken of er andere mogelijkheden zijn om in de ruimte rondom de school een plek te creëren die tijdens de pauzes op een (actieve) manier gebruikt kan worden.\

Actief meedenken met het beleid van de gemeente

Tijdens de kennismaking met de leerlingenraad vertelde wethouder Anouk Huijs ook over een nieuw project dat begin 2024 van start gaat bij het Grescollege. Het Grescollege en de gemeente werken namelijk samen om jongeren actief mee te laten denken met het beleid van de gemeente. Dit gebeurt met de landelijke methode van Speaking Minds. In de eerste helft van 2024 gaat een VMBO klas meedoen aan dit project. In een aantal bijeenkomsten gaan de jongeren zelf aan de slag met een beleidsvraag van de gemeente. Jongeren voeren zelf onderzoek uit en nemen dit mee in hun adviezen voor de gemeente. Een paar weken nadat de jongeren hun adviezen hebben gedeeld, komt wethouder Anouk Huijs naar de school om te vertellen wat er met de adviezen van de jongeren is gebeurd. “Als gemeente maken we beleid om al onze plannen te realiseren. De kracht van goed beleid zit in het betrekken van de mensen waar het om gaat. Ik kijk dan ook erg uit naar dit project. Ik ben benieuwd welke adviezen we krijgen van de jongeren. Ik weet zeker dat er verrassende ideeën bij zitten waar we ook echt mee aan de slag kunnen,” aldus wethouder Anouk Huijs.

Wethouder Anouk Huijs samen met de leerlingenraad van het Grescollege voor het gemeentehuis