Intentieovereenkomst ECR Sint Joris en de Draak ondertekend

donderdag 10 augustus 2023

Gemeente Beesel zet zich samen met vier Europese Draaksteekgemeenten in om te komen tot een certificering voor een Europese Culturele Route (ECR) met het thema (Sint Joris en) de Draak. Niet alleen in Beesel is dit een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur, maar ook in andere Europese gemeenten. Samen met vertegenwoordigers van Furth im Wald (Duitsland), Grez-Doiceau (Belgïë), Monção (Portugal) en Montblanc (Spanje) zetten burgemeester Bob Vostermans van gemeente Beesel en Hans van Kruchten van de stichting Draaksteken Beesel op donderdag 10 augustus hun handtekening onder de intentieovereenkomst ECR (Sint Joris en) de Draak.

Samen met de stichting Draaksteken heeft gemeente Beesel medio 2020 de ambitie uitgesproken om de verbinding te zoeken met andere Europese Draaksteekgemeenten. Het uiteindelijke doel is om samen te komen tot de erkenning van de Europese Culturele Route. Een Europese Culturele Route bevordert cultureel erfgoed en diversiteit door middel van samenwerking over de landsgrenzen heen. Bob Vostermans: “Daar zetten we ons graag voor in. Met de ondertekening van deze intentieverklaring geven we het officiële startschot voor het traject om tot deze erkenning van Europese Culturele Route te komen. Hiermee hopen we een economisch-toeristische impuls te kunnen geven aan Beesel.”

Expert Meeting

Het ondertekenen van de intentieovereenkomst door de Europese Draaksteekgemeenten gebeurde tijdens de Expert Meeting: een boeiend programma met sprekers en ervaringsdeskundigen over het thema (Sint Joris en) de Draak. Gemeente Beesel nam het initiatief voor deze Expert Meeting. Een mooi moment in aanloop naar het Draaksteken in Beesel op 11, 12, 13 en 17, 18 en 19 augustus 2023.

Als afsluiting werden ook nog de verschillende wapenschilden van de Europese Draaksteekgemeenten onthuld op het grootste speelkasteel van Nederland in BillyBird Park Drakenrijk in gemeente Beesel.

João Oliveira (wethouder Monção), Maties Marti (voorzitter Medieval Association of Saint George's Legend Montblanc), Oriol Palisso (burgemeester Montblanc), Bob Vostermans (burgemeester gemeente Beesel), Pascal Goergen (wethouder Grez-Doiceau), Sandro Bauer (burgemeester Furth im Wald) en Hans van Kruchten (voorzitter Stichting Draaksteken Beesel) met de ondertekende intentieovereenkomst.

V.l.n.r.: João Oliveira (wethouder Monção), Maties Marti (voorzitter Medieval Association of Saint George's Legend Montblanc), Oriol Palisso (burgemeester Montblanc), Bob Vostermans (burgemeester gemeente Beesel), Pascal Goergen (wethouder Grez-Doiceau), Sandro Bauer (burgemeester Furth im Wald) en Hans van Kruchten (voorzitter Stichting Draaksteken Beesel).