Eerste komborden met dialectnaam onthuld in Beesel

dinsdag 4 juli 2023

Op maandag 3 juli heeft wethouder Marcel Roelofs samen met de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal de eerste komborden met dialectnaam onthuld op de Burgemeester Janssenstraat in Beesel. Vanaf maandagmiddag prijkt daar, naast Beesel, ook Bezel op het kombord. Ook op de Rijksweg Zuid in Reuver zijn de eerste komborden vervangen.

De komborden met dialectnamen van de kernen is een langgekoesterde wens van de gemeenteraad van gemeente Beesel. Ook wethouder Roelofs is blij met de nieuwe komborden: “Het weerspiegelt de gedachte van onze inwoners: ut vaderlandj in os moodertaal”.

De Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal heeft zich samen met gemeente Beesel ingezet voor de vervanging van de plaatsnaamborden. Voor het vaststellen van de juiste schrijfwijze van de dialectnamen van de drie kernen (Beesel – Bezel, Reuver – De Ruiver en Offenbeek – Óffebek) is uitvoerig overleg geweest met Paul Bloemen (dialectkundige) en Frans Geerlings (historicus) van de Heemkundevereniging.

In het najaar van 2023 worden de overige oude komborden vervangen door de nieuwe komborden met dialectnaam.

Snelheidsondersteuning

De nieuwe komborden worden uitgerust met het ISA-systeem (Intelligente Snelheidsondersteuning).. Als bestuurders een kombord met te hoge snelheid passeren attendeert het ISA-systeem in de auto de bestuurders hierop. Deze komborden met ISA-systeem worden geplaatst bij wegen waar een maximum snelheid geldt van 50 km/u.