Het Voedselbos Beesel is officieel geopend

donderdag 8 juni 2023

Woensdagavond 7 juni 2023 is het Voedselbos Beesel officieel geopend! Wethouder Marcel Roelofs onthulde het naambord. Daarmee is het Voedselbos officieel geopend. Kom je ook snel een kijkje nemen?

Waar is het Voedselbos Beesel?

Voedselbos Beesel ligt aan de Beeselseweg tussen Reuver en Beesel aan de rand van het Walsbergbos. In het Walsbergbos zijn de bomen al hoog gegroeid. Bij een bos denk je waarschijnlijk meteen aan hoge bomen, veel groen en veel schaduw. Maar het duurt jaren voordat bomen volgroeid zijn en alle planten en struiken groot gegroeid zijn. En dat is ook precies de reden dat er bij het Voedselbos Beesel nog geen hoge bomen of planten staan. Maar tussen alle grassen staan wel al ontzettend veel bomen, struiken en kruiden. Zorgvuldig geplant om over enkele jaren uit te groeien tot een echt bos. Een Voedselbos nog wel.

Wat is een Voedselbos?

Een Voedselbos is een bos dat is geplant en ontworpen door mensen. Er wordt een variatie van bomen en struiken geplant, net zoals bij een natuurlijk bos. Het bos is uiteindelijk gericht op voedselproductie.

In 2020 is het idee voor het Voedselbos Beesel vanuit een burgerinitiatief ontstaan. De afgelopen jaren is er door een groep vrijwilligers en medewerkers van de gemeente Beesel hard gewerkt om de grond klaar te maken voor het Voedselbos. Food Forest Factory heeft meegewerkt aan het ontwerp van het Voedselbos en op verschillende momenten zijn, samen met vrijwilligers, fruit- en notenbomen en - struiken geplant. Het Voedselbos Beesel is financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Limburg en de gemeente Beesel.

Wat is er straks te eten van het Voedselbos Beesel?

In het Voedselbos kunnen straks verschillende soorten noten, bessen, appels en andere soorten fruit geplukt worden. Vrijwilligers beheren het Voedselbos. Bewoners die willen plukken zijn welkom op de oogstdagen. Wanneer we gaan oogsten maken we nog bekend op social media. We vragen mensen om vooral niet op eigen houtje te gaan oogsten. Als te vroeg wordt geoogst, wordt onnodig voedsel verspilt en kan dit gevolgen hebben voor de rest van de productie. Wil je meehelpen oogsten of ook vrijwilliger worden? Meld je dan hier aan via de website www.voedselbosbeesel.nl. (Deze link gaat naar een andere website)

Ontdek Voedselbos Beesel zelf!

Neem ook een kijkje in het Voedselbos. Vanaf de Beeselseweg is er een breed wandelpad gemaakt. Over dit pad kun je door het Voedselbos lopen. Tussen de grassen zie je verschillende soorten bomen, planten en struiken. Blijf op het gemaaide wandelpad zodat al het groen verder kan groeien en bloeien. Honden zijn niet welkom in het Voedselbos. Er leven ook wilde dieren, die dan mogelijk verstoord of verjaagd worden.