Project voor ondergrondse buisleidingen tussen Rotterdam en Duitsland gaat van start

vrijdag 26 mei 2023

Het project voor ondergrondse buisleidingen tussen Rotterdam en de Duitse grens gaat van start. Dit project doorkruist onder meer de gemeente Beesel. Op vrijdag 26 mei 2023 start de verkenningsfase met de publicatie van het Voornemen en het voorstel voor participatie.

Dit project heeft de naam Delta Rhine Corridor. De Delta Rhine Corridor is een verzameling van initiatieven om gelijktijdig meerdere ondergrondse buisleidingen en gelijkstroomverbindingen aan te leggen tussen Rotterdam en de Duitse grens, via Moerdijk en Geleen. De Delta Rhine Corridor is een project van het Rijk en het wordt uitgevoerd door het Bureau Energieprojecten. Het project heeft een omvang van ongeveer 270 kilometer en doorkruist in Nederland 28 gemeenten (waaronder gemeente Beesel) in 3 provincies. Een (eerste) schatting van de planning van het project gaat uit van de start met de aanleg in 2026.

Waarom zijn deze ondergrondse buisleidingen en gelijkstroomverbindingen nodig?

Het kabinet ziet een aantal uitdagingen voor de toekomst. De ondergrondse buisleidingen en gelijkstroomverbindingen kunnen hiervoor een oplossing bieden:

  • Deze ondergrondse leidingen zijn een goed alternatief voor het vervoer van gevaarlijke stoffen via spoor, weg en water.
  • De buisleidingen in de grond worden alleen aangelegd als de veiligheid kan worden gewaarborgd. Dit is hetzelfde als de huidige (aardgas)leidingen die in de grond liggen.
  • Met deze buisleidingen voor waterstof en CO2 kunnen zware industrie├źn in Nederland en Duitsland verduurzamen. De CO2 uitstoot kan hierdoor sterk verminderen.
  • Deze buisleidingen versterkt de strategische positie van de haven van Rotterdam en de andere industrieclusters in Noordwest-Europa.

Reageren op het project

Op vrijdag 26 mei 2023 start de verkenningsfase van het Delta Rhine Corridor project. De verkenningsfase start met de publicatie van het Voornemen en het voorstel voor participatie. Van vrijdag 26 mei tot en met donderdag 6 juli 2023 kunt u reageren op het project. Kijk op de website van de Rijksdienst hoe u kunt reageren: http://www.rvo.nl/d-r-c (Deze link gaat naar een andere website).

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit project? Hier vindt u meer informatie over de Delta Rhine Corridor:

  1. Dinsdag 6 juni van 19:00 tot 21:00 uur in het Fortuna Stadion in Sittard
  2. Woensdag 7 juni van 19:00 tot 21:00 uur in Cultureel Centrum De Beuk in Posterholt
  3. Donderdag 8 juni van 19:00 tot 21:00 uur in de Harmoniezaal in Tegelen

Overzicht kaart waar de Delta Rhine Corridor gaat komen