Oproep aan hondenbezitters: houd rekening met Neospora

maandag 1 mei 2023

Het Limburgse platteland nodigt met zijn groene velden, bossen en uitgestrekte landschappen uit tot een mooie wandeling. De veldwegen tussen de landerijen, de wandelpaden langs maïsvelden, akkers en weiden met grazend vee vormen een uitgelezen gebied om een frisse neus te halen voor wandelaars en hun trouwe viervoeter. Maar, houd rekening met Neospora.

Voor de hond is het natuurlijk het mooist als hij vrij rond kan rennen, maar helaas kan dat niet overal. Honden spelen een belangrijke rol bij het overbrengen van Neospora-infecties onder runderen.

De parasiet Neospora caninum is een belangrijke veroorzaker van abortus onder runderen, waarbij de vrucht in de baarmoeder wordt afgestoten. Honden worden zelf niet ziek van de parasiet, maar brengen het wel via de ontlasting over op runderen. Door het eten van gras of kuilvoer dat vervuild is met ontlasting van honden, nestelt de parasiet zich in de koe. Hierdoor veroorzaak de parasiet het verwerpen van het ongeboren kalfje. Dit leidt tot toenemende bezorgdheid bij rundveehouders.

De agrarische sector in Limburg staat buitengewoon positief tegenover recreatie en toerisme in het buitengebied en is graag bereid wandelaars en honden als gasten op de voetpaden langs hun weilanden te ontvangen. Wel vraagt de sector dringend uw medewerking om het besmettingsgevaar bij koeien zoveel mogelijk te voorkomen.

Wat kunt u doen?

  • Honden aanlijnen.
  • Uitwerpselen opruimen in en langs weilanden waar runderen lopen.
  • Uitwerpselen opruimen in en langs weilanden waar geen dieren lopen. Gras wordt immers gemaaid en als voer gebruikt in de winter.
  • Honden hun behoefte laten doen in de wegberm of op andere plaatsen waar rundvee er niet in aanraking mee kan komen.

Alvast bedankt voor uw medewerking!