Gratis compost ophalen bij het milieupark 2023

dinsdag 7 maart 2023

Als dank voor het scheiden van GFT-afval, willen wij ook dit jaar weer iets terug doen voor onze inwoners. Daarom doen we opnieuw mee aan de landelijke compostactie. Op zaterdag 18 maart 2023 kunt u, als inwoner van de gemeente Beesel, gratis compost ophalen bij het milieupark in Reuver.

Wanneer, waar en hoe laat kunt u compost ophalen?

Datum: zaterdag, 18 maart 2023
Locatie: milieupark Reuver, Nijverheidsweg 11
Tijd: 09.00 – 12.00 uur

Let op: De actie is gepland tijdens de normale openingstijd van het milieupark. Houdt u er daarom rekening mee dat de wachttijd voor het milieupark langer kan zijn.

Een bedankje voor u

Al vele jaren scheidt u groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) en groenafval (snoeihout, takken en gras) van ander afval. Voor velen van u is dat de gewoonste zaak van de wereld. De gemeente Beesel en Attero, de producent van de compost, willen u daarom graag bedanken voor uw inzet. Het scheiden van organisch afval is namelijk goed voor het milieu, omdat we dit afval kunnen hergebruiken.

Hoe werkt het?

  • De actie geldt alleen voor inwoners van de gemeente Beesel hebben toegang tot het milieupark en hebben recht op compost. Mogelijk wordt u gevraagd uw identiteitsbewijs te laten zien.
  • Per persoon mag u maximaal 1m³ compost meenemen.
  • De compostactie geldt alléén voor particulieren. We laten alleen personenvoertuigen toe.
  • Er is compost beschikbaar zolang de voorraad strekt.
  • U kunt alléén compost ophalen met een aanhangwagen. De compost is namelijk los gestort. Wij scheppen de compost met een shovel in uw aanhangwagen. Het zélf scheppen van compost staan we om organisatorische- en veiligheidsredenen niet toe.

Hou het GFT schoon

Hoewel het GFT vaak goed gescheden wordt, zien we helaas ook dat het nog regelmatig fout gaat. Groencontainers met plastic en restafval erin zijn vervuild en kunnen wij niet verwerken. Dat betekent dat dat afval niet verwerkt wordt tot compost, maar de verbrandingsoven in gaat. Zonde!

Twijfelt u of het in de groene container mag? Bekijk de wel/niet lijst (Deze link gaat naar een andere website) GFT van VANG Huishoudeljk Afval.

Waarom compost gebruiken?

Compost is een uitstekende bodemverbeteraar en is perfect voor gebruik in de tuin. Compost voedt de bodem en stimuleert zo de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze. Ook verbetert compost de structuur van de bodem en zorgt het voor een goede waterhuishouding. Zo ontstaat een natuurlijke balans in de bodem. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten.

Goed voor het milieu én de portemonnee

Composteren is goed voor het milieu. Het is een echt kringloopproduct en legt CO2 vast in de bodem. Compost helpt dus in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Tegenwoordig haalt Attero ook diverse vormen van duurzame energie uit GFT- en groenafval. Door vergisting ontstaat duurzaam biogas, bron voor de productie van elektriciteit, warmte of autobrandstof. Maar ook maakt Attero uit de grove houtachtige delen van compost een duurzame biobrandstof die in speciale energiecentrales gebruikt wordt om er groene stroom van te maken. Composteren is óók een voordelige manier om organisch afval te verwerken. Kortom: genoeg reden om gft- en groenafval goed gescheiden te blijven aanleveren!