Waarom ons plastic afval regelmatig wordt verbrand in plaats van recycled

maandag 27 februari 2023

In onze gemeente komt het regelmatig voor dat onze verwerker hele vrachten ingezameld plastic uit de ondergrondse container afkeurt. Reden hiervan is dat er teveel niet huishoudelijk afval in onze plastic zit. Zoals bijvoorbeeld etensresten, textiel en klein chemisch afval. Dit afgekeurde afval gaat naar de verbrandingsoven. Dit kost meer geld om te verwerken, maar ook is het zonde dat grondstoffen verbrand in plaats van gerecycled worden.


Plastic verpakkingen zijn waardevol. Door uw plastic afval goed te scheiden, kunnen alle plastic verpakkingen optimaal gerecycled worden. En recyclen betekent dat we van afval weer een grondstof maken voor nieuwe producten en verpakkingen. Op deze manier draagt u bij aan het milieu en een duurzame leefomgeving. Daarom vragen we u om meer aandacht te hebben voor het beter scheiden van uw plastic afval. Wat voor plastic materiaal hoort zeker NIET in onze plastic ondergrondse container?


NEE-plastic
X Zwarte restafvalzakken: vaak gevuld met JA-plastic maar door de zwarte zak wordt dit afgekeurd door de verwerker. Lever uw JA-plastic in transparante zakken of los in.
X Grote folies / linten: maken de verwerkingsinstallatie kapot, gooi uw folies bij het restafval of breng dit naar het milieupark bij het grof huishoudelijke afval
X Harde kunststoffen: zoals tuinstoelen, kunststof kratten of speelgoed. Dit brengt u gratis naar het milieupark.
X Piepschuim: schoon piepschuim kunt u gratis inleveren op het milieupark.
X Kitkoker: restafval
X Opblaasplastic: mag bij het restafval. Is het heel groot? Dan kunt u dit ook naar het      milieupark brengen bij het grof huishoudelijk
X Jerrycans: restafval of u brengt het naar het milieupark bij het grof huishoudelijk afval.

JA-plastic
Folies van folders, groenten en fruit: mag bij het plastic afval
Bekers: prima, ze hoeven zelfs niet helemaal schoon te zijn. Beetje schrapen is genoeg
Flesjes: zit er geen statiegeld op? Dan mogen ze bij het plastic
Ketchupfles: echt leeg? Knijp het helemaal uit en dan keurig bij het plastic afval
Shampoofles: is goed te recyclen en mag daarom gewoon bij het plastic afval

En heeft u dan toch twijfels of uw plastic bij het verpakkingsplastic mag? Raadpleeg de PreZero inzamelwijzer. Hier vindt u makkelijk en snel het juiste antwoord. Als we allemaal ons afval beter scheiden, dragen we samen bij aan een groener Beesel!