Praten over suïcide: moeilijk, maar zo belangrijk!

maandag 9 januari 2023

De Reuverse Marina Schrijvers is ervaringsdeskundige en overlever van suïcide. Nu wil zij andere mensen helpen in hun gevecht tegen suïcide. Wethouder Anouk Huijs ging met haar in gesprek over het taboe rondom suïcide en wat de gemeente én inwoners hierin kunnen betekenen.

Afgelopen september is er in gemeente Beesel gestart met de 1K Z1E J3 campagne (Deze link gaat naar een andere website) van 113 zelfmoordpreventie. Er zijn bankjes geplaatst die uitnodigen tot een goed gesprek. Waarbij je de tijd kunt nemen om te zien hoe het écht met iemand gaat. Marina: “Het taboe op het onderwerp maakt het lastig om erover te praten. Daardoor lopen veel mensen in stilte rond met suïcidale gedachten.”

Online trainingen

“De dood is lastig om over te praten, zeker met iemand die het leven als uitzichtloos ziet. We vinden het vaak moeilijk hoe we met de emoties van anderen moeten omgaan. Maar praten over dit onderwerp is juist heel erg belangrijk.”, zegt Marina. 113 Zelfmoordpreventie biedt gratis online trainingen (Deze link gaat naar een andere website) aan, waarin mensen leren om beter door te vragen als ze zien dat het met iemand niet goed gaat.

De bankjes

Wethouder Anouk Huijs hoopt dat de campagne wat teweeg brengt in de gemeente. Dat mensen vaker het gesprek aangaan en door het plakkaat op de bank ook eerder met 113 in contact komen. “Het is als gemeente lastig om iedereen rond dit thema te bereiken. Daarom is het heel waardevol als inwoners organisaties als 113 weten te vinden. Omdat wij niet altijd achter iemands voordeur komen, is het belangrijk om met vrienden en familie over dit onderwerp te kunnen praten.”

Wachtlijsten GGZ

Marina en Anouk zien allebei dat de wachtlijsten bij de GGZ gigantisch zijn. Anouk: “De vraag naar zorg is erg groot. Dat mensen niet direct de hulp krijgen die ze nodig hebben, is helaas keiharde realiteit. Als gemeente is het zoeken naar hoe je daarmee omgaat. Daarbij kijken we ook naar wat we preventief kunnen doen. Bijvoorbeeld door het openen van een Eenzaamheidstrefpunt en het inzetten van een jongerenwerker.”

Jezelf leren begrijpen

Vooral bij het voorkomen van suïcide bij jongeren ziet Marina veel kansen: “Het is belangrijk om jezelf te leren begrijpen. Waarom reageer je op een bepaalde manier en welke patronen herken je bij jezelf? Hoe jonger je met deze basis aan de slag gaat, hoe beter.” Hoewel hier in het onderwijs steeds meer aandacht voor is, mag dit voor Marina meer gebeuren. “Ik ben ervan overtuigd dat we dan echt een andere generatie krijgen, waarbij praten steeds gemakkelijker wordt.”

Het taboe doorbreken

Anouk: “Ik hoop dat de bankjes een gespreksstarter zullen zijn. Dat het onderwerp bespreekbaar wordt en familie en vrienden op tijd signaleren wanneer iemand hulp nodig heeft. Als gemeente is het onze taak om daar de handvatten voor te bieden. Zodat inwoners weten waar ze moeten beginnen als ze hulp nodig hebben.”

Meer info

De bankjes van de 1K Z1E J3 campagne zijn te vinden achter het station in Reuver en bij het veer in Beesel. Wil je tips over hoe je het gesprek over suïcide kan starten? Ga dan naar www.113.nl (Deze link gaat naar een andere website) of het Meldpunt op de website van de gemeente Beesel.