Gemeente Beesel maakt vaart met valpreventie ouderen

vrijdag 16 december 2022

Vandaag gaat het valpreventieprogramma ‘Stevig Staan’ voor ouderen in zeven Noord-Limburgse gemeenten, waaronder gemeente Beesel van start. Het is urgent dat de regio vaart maakt met valpreventie omdat 40% van de 70-plussers minimaal één keer per jaar valt; driemaal vaker dan gemiddeld in Nederland. In gemeente Beesel hebben 1.020 inwoners boven 65 jaar een verhoogd valrisico (prognose voor 2025, bron: VeiligheidNL). Een samenwerking onder leiding van De Zorggroep voert het programma uit, Social Finance NL is betrokken als intermediair. Het programma ‘Stevig Staan’ is ontwikkeld door Vilans en VeiligheidNL. Ouderen in Noord-Limburg kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor het programma via www.stevigstaan.nu.

Inzet preventie in gemeente Beesel verbeteren

Vorig jaar kwamen in Nederland 5.400 mensen door een ongelukkige val om het leven, bijna een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden (bron: CBS). Naar verwachting stijgt het aantal valincidenten de komende jaren met 40%. Landelijk neemt de aandacht voor het voorkomen van valpartijen onder ouderen toe. De cijfers laten zien dat preventieve maatregelen echt helpen. Lokaal en kleinschalig worden geregeld programma’s aangeboden, maar er is behoefte aan effectievere samenwerking en schaalvergroting. Daarom start ‘Stevig Staan’, het eerste valpreventieprogramma in Nederland dat de komende vijf jaar, 7.000 ouderen uit de regio screent op valrisico en mobiliteit.

Cijfers valincidenten gemeente Beesel

  • Geschat percentage inwoners 65+ met verhoogd valrisico: 28%.
  • Prognose 2025: 1.020 inwoners van 65+ met verhoogd valrisico. Prognose totale zorgkosten: € 1,1 miljoen.
  • Prognose 2035: 1.280 aantal inwoners van 65+ met verhoogd valrisico. Prognose totale zorgkosten: € 1,6 miljoen.

Bron: Interactieve landkaart VeiligheidNL.

Aanmelden voor ondersteuning op maat

Van de 70-plussers met verhoogd valrisico in de regio ontvangen 2.500 mensen een gericht beweegaanbod en ondersteuning op maat. Het programma bestaat uit een informatiebijeenkomst, persoonlijk advies over vallen en een beweegcursus op maat. Hierin wordt gewerkt aan spierkracht, coördinatie en balans waardoor het risico op vallen afneemt. Het resultaat? Minder valincidenten, opnames bij de spoedeisende hulp, verbetering in balans en spierkracht en minder afhankelijkheid van thuiszorg.

Over Stevig Staan

Stevig Staan is een samenwerking tussen de Noord-Limburgse gemeenten Venlo, Horst aan de Maas, Beesel, Peel en Maas, Bergen, Gennep en Venray, De Zorggroep, CZ, VGZ Zorgkantoor, Coöperatie VGZ en de fysiopraktijken van FysunieQ. Stevig Staan is mede ontwikkeld door Vilans en VeiligheidNL en wordt gefinancierd middels een Health Impact Bond. Hierin verschaffen (maatschappelijke) investeerders het kapitaal en worden zij bij succes terugbetaald door de partijen waar de baten terechtkomen. Voor het programma Stevig Staan investeren BNP Paribas Social Impact Bonds Fund, Bridges en Rabobank €1,55 miljoen. De overige €250.000 werd opgehaald bij ruim 200 particuliere beleggers via het crowdfundingplatform Oneplanetcrowd. Social Finance NL is betrokken als intermediair van de Health Impact Bond. www.stevigstaan.nu.