Verspillingsvrije week

dinsdag 6 september 2022

Van 12 t/m 18 september is het weer Verspillingsvrije week. Dat betekent dat we deze week extra alert zijn op minder voedselverspilling. Goed voor het klimaat én uw portemonnee! Om u op weg te helpen hebben we een aantal tips verzameld.

1. Check uw voorraad
Soms heeft u meer in huis dan u denkt! Voorkom dat u te veel producten haalt door eerst te checken wat er nog in de koelkast ligt. Heeft u geen fotografisch geheugen? Maak dan een foto van uw voorraad- en koelkast!

2. Maak een planning en boodschappenlijstje
De schappen van de supermarkt liggen vol verleidingen. Maar wie boodschappen doet met een lijstje op zak, doet veel minder impulsaankopen. Schrijf op wat u echt nodig hebt en u zult uiteindelijk minder voedsel verspillen én ook nog eens geld overhouden. Ohja, nog een extra tip, ga ook niet met een lege maag naar de supermark. De kans op impulsaankopen is dan vele malen groter!

3. Meten is weten
Gebruik altijd een maatbeker voor rijst en pasta etc. Hierdoor weet u precies wat u nodig heeft en komt u niet in de verleiding om er een extra hoeveelheid bij te doen. Zo hoeft u uiteindelijk minder weg te gooien.

4. Kijk, ruik en proef voordat u iets weggooit
Het verkeerd interpreteren van de THT-datum op producten is een belangrijke oorzaak van voedselverspilling. De THT-datum is slechts een kwaliteitsgarantie van de producent. Vertrouw dan ook bij de THT-datum op uw eigen zintuigen voordat  iets weggooit. De TGT-datum (te gebruiken tot) is wél de uiterste datum waarop u een product kunt eten.

5. Bewaar voedsel op de juiste temperatuur
Kijk goed op welke temperatuur voedsel bewaard moet worden. Wist u dat  tomaten, aubergine, paprika, basilicum en bananen beter buiten de koelkast kunt bewaren? En dat 4 graden Celsius de juiste temperatuur is voor de koelkast?

6. FIFO
Dit betekent: first in, first out! Leg de producten die eerst op moeten (met de kortste houdbaarheidsdatum) voorin de koelkast. Deze pakt u sneller dan producten achter in de koelkast. Het spreekt voor zich, maar open geen nieuw zakje kaas als er al een open zakje ligt.

7. Geef producten een tweede bestemming door ze te conserveren
Fermenteren, inmaken, pekelen… Het klinkt misschien als een ver-van-uw-bed-show, maar het is makkelijker en leuker dan u denkt! Een halve komkommer bewaart u bijvoorbeeld in een potje met azijn, water, suiker en chilipeper en serveert u als frisse snack bij bijvoorbeeld een rijstgerecht. U kunt eindeloos variëren!

8. Bewaar restjes in goed afgesloten bakjes
Het is fijn als u eten over hebt, maar dan moet u het wel goed bewaren! Als u het goed bewaart, kunt u het later die week nog prima eten. Neem het mee als lunch, verwen uzelf door een avondje lekker niet te koken of vries het in!

9. Deel het!
Met uw vrienden, buurvrouw of familie… U kunt vast iemand blij maken met uw overgebleven maaltje! Er bestaan ook verschillende apps waarop u eten kunt aanbieden aan anderen of juist zelf eens kunt kijken wat er bij anderen over is. Zo maakt u uw medemens ook nog eens superblij. Win-win situatie!

10. Maak de beestjes op de kinderboerderij blij! 
Maar wel eerst even checken wat ze mogen eten natuurlijk.
We hopen dat deze tips u helpen om voedselverspilling tegen te gaan! En bovendien… eten is natuurlijk vééél te lekker om te verspillen!