Kijk niet weg! Meld verdachte situaties

dinsdag 14 juni 2022

Wij roepen onze inwoners op om niet weg te kijken en verdachte situaties te melden bij de politie 0900 8844 of Meld Misdaad Anoniem via meldmisdaadanoniem.nl / 0800 7000. De burgemeesters van de acht Noord-Limburgse gemeentes gaven 14 juni het startsein voor de gezamenlijke campagne ‘Kijk Niet Weg!’.

Wat is ondermijning?

Wanneer criminelen gebruik maken van legale diensten en zaken om hun illegale praktijken uit te voeren, noemen we dat ‘ondermijning’. Criminelen kunnen niet al hun activiteiten ondergronds uitvoeren en misbruiken daarom vaak onze samenleving.

Het is belangrijk dat inwoners weten wat de effecten zijn van ondermijning en de impact die het kan hebben op uzelf, familie en uw leefomgeving. Criminelen maken ook handig gebruik van het feit dat maar weinig mensen verdachte situaties melden. Zo kunnen zij steeds verder gaan en verstoren zij de maatschappij meer en meer. Ook bij u in de buurt.

Bij ondermijning en georganiseerde criminaliteit kunt u denken aan:

• Stroomstoringen in uw buurt door illegaal afgetapte stroom
• Brand- en instortingsgevaar door onprofessioneel aangelegde installaties
• Afvoer van chemische stoffen op uw grond, met veel milieuschade en hoge kosten tot gevolg
• Oneerlijke concurrentie voor de hardwerkende (lokale) ondernemer
• Gevaarlijke stoffen in ons drinkwater door dumpingen van drugsafval

Voorbeelden van verdachte signalen

Criminele activiteiten in de bovenwereld vinden dus vaak onopgemerkt en uit het zicht plaats. Maar als u weet waar u op moet letten ziet, hoort en ruikt u wellicht meer dan u doorheeft. Wat valt u op als u door uw buurt loopt, fietst of rijdt?

• Het bedrijf waar nooit klanten komen of waar u alleen contant kunt betalen
• De winkel die altijd gesloten is
• Het gebouw waar alleen ’s avonds en ’s nachts mensen zijn
• Het gebouw waar een vreemde lucht hangt en/of rook uit vreemde plekken komt
• De buurtbewoner met een klein huurhuis maar met veel dure uitgaven
• De jongere zonder (bij)baan maar wel een luxe levensstijl
• Patsergedrag (onverklaarbaar dure auto’s, kleding en sieraden)
• De woning die bewoond wordt door veel meer personen dan passend, waarbij de bewoners  weinig vrijheid lijken te hebben, de woning slecht onderhouden is en er veel vuilnis is

Bij deze situaties is het belangrijk niet weg te kijken en dit te melden bij de politie 0900 8844 of Meld Misdaad Anoniem via meldmisdaadanoniem.nl / 0800 7000.

Burgemeester Ryan Palmen van de gemeente Horst aan de Maas is portefeuillehouder Veiligheid Regio Deal Noord-Limburg: "Het is belangrijk dat we onze krachten bundelen en dat de alertheid en bewustwording omhoog gaat. Als je niet weet waar je op moet letten als inwoner, kan het zomaar gebeuren dat er ergens een opslagplaats voor gestolen spullen, een XTC-lab of hennepkwekerij opduikt. Dat moeten we voorkomen door goed samen te werken.”

Wilt u meer weten over ondermijning? Bekijk dan hier de brochure (www.kijknietweg.eu) of volg ‘Kijk Niet Weg NL’ op social media. De campagne ‘Kijk Niet Weg!’ wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Limburg en de Regio Noord-Limburg.