Dodenherdenking

woensdag 4 mei 2022

Vanavond stonden we stil bij alle burgers en militairen die zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Traditiegetrouw herdachten we om 20.00 uur de overledenen met 2 minuten stilte. Burgemeester Bob Vostermans legde in Reuver een krans, ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Lees hieronder de toespraak van burgemeester Bob Vostermans :

Geachte aanwezigen,

In het licht van de huidige werkelijkheid geldt voor mij, en mogelijk ook voor u, dat verhalen uit de oorlog extra raken. In de dagen voorafgaand aan de herdenking komen deze verhalen regelmatig naar boven en dat ontroert me. Vandaag staan we stil bij deze verhalen en herinneringen. Fijn dat u hier allemaal bent in deze mooie kerk in Reuver voor de Nationale Herdenking.

Na twee jaar van onzekerheid en verlies, laten we de coronapandemie langzaam maar zeker achter ons. We zien de maatschappij weer tot leven komen. Onze jongeren mogen weer naar school en op stap. Werkgevers zien hun medewerkers weer live op kantoor. Ouderen hunkeren naar die fijne knuffel die ze eindelijk weer durven te ontvangen. Als ik de verenigingen weer tot bloei zie komen, brengt dat een lach op mijn gezicht. Het kenmerkt ‘Gewoon Samen’ dat we ervaren in onze gemeente. Na twee jaar van online bijeenkomsten zijn we nu weer in de gelegenheid om echt met elkaar te verbinden.

We voelen onze vrijheid dit jaar extra, omdat we ervaren hebben wat het is om hierin beperkt te worden. Velen van ons maakten dit voor het eerst mee, terwijl door de lockdown en avondklok bij onze oudere inwoners herinneringen terug op het netvlies kwamen. We merkten ook dat onze individuele keuzes effect kunnen hebben op anderen en we voelden de verbondenheid om er samen uit te komen. We zaten allemaal in hetzelfde schuitje. Alleen door samen te werken, naar elkaar om te kijken en iets voor elkaar over te hebben, kwamen we verder. Dat het gelukt is, ervaren we vandaag opnieuw doordat we hier samen zijn.

‘Vrijheid in verbondenheid’ is het thema van de Nationale herdenking en Bevrijdingsdag dit jaar. We koesteren onze vrijheid en vieren dat we altijd met elkaar in verbinding staan.

Door de oorlog in Oekraïne is het dit jaar meer dan ooit van waarde dat we samen stilstaan, verhalen delen en herinneringen levend houden. Want waar we tot voor kort dachten dat de boodschap van vandaag vooral hoopvol zou zijn, zorgt de oorlog in Oekraïne voor een ander perspectief. De beelden van honger en kou, zoals die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in eigen land afspeelden, zien we nu dagelijks op televisie. Het maakt ons onzeker. Het gebeurt weer dichtbij. We verwelkomen mensen in onze gemeenschap die verhalen met zich meedragen die velen van ons niet kennen. Verhalen waarvan we ooit afspraken dat ze tot de geschiedenis zouden behoren. Dat raakt me, maar maakt me ook vastberaden. Vastberaden om onze vrijheid te bewaken. We staan vandaag stil bij de mensen die het mogelijk gemaakt hebben dat we morgen samen met elkaar onze vrijheid kunnen vieren.

Zo meteen lopen we in stilte naar het kerkhof voor de kranslegging. Vooruitlopend op de twee minuten stilte die daarna volgen, wil ik u meegeven dat ik mijn aandacht schenk aan de mensen die zich inzetten voor onze vrijheid. Vrijheid staat voor mij naast ‘vrij zijn’ ook voor een stevige basis, verbondenheid en omkijken naar elkaar. Laten we die waarden omarmen, juist nu.

Voordat we beginnen aan de stille tocht, vraag ik graag uw aandacht voor het officiële gedenkschrift van 4 mei: 

Vandaag, tijdens de Nationale Herdenking, herdenken wij alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Ik vraag u om hen in dankbaarheid te gedenken. Dank u!

Begraafplaats met krans dodenherdenking Reuver