U draagt toch ook bij aan schone compost voor uw voorjaarstuin?

donderdag 13 januari 2022

U draagt toch ook bij aan schone compost voor uw voorjaarstuin?

Onze verwerker van Groente-, fruit- en tuinafval (GFT) Attero vindt in het door u aangeboden GFT regelmatig plastic en ander restafval. Het gaat dan bijvoorbeeld om plastic zakken, tasjes of verpakkingsmateriaal. Onlangs vond Attero er zelfs sporttassen en vuurwerk in.

Dit is natuurlijk niet toegestaan. Plastic, bioplastic en ander restafval vervuilen het GFT. Hierdoor kan Attero er geen compost meer van maken. Als er te veel vervuiling in zit, keurt Attero deze mooie grondstoffen voor compost af. Het vervuilde GFT verdwijnt dan in de verbrandingsoven waardoor de kosten oplopen en we het GFT niet omzetten naar bruikbare compost. Dat is zonde natuurlijk!

Waar moet u op letten?
Zorg dat u alléén GFT aanbiedt in uw container, emmer of ondergrondse container. Weet u niet precies wat er wel of niet in hoort, kijk dan in deze lijst Wel/niet lijst GFT - VANG Huishoudelijk afval (vang-hha.nl). Denk bijvoorbeeld aan etensresten en snoeiafval. Gebruik géén plastic zakken om uw afval in te doen. En doe vooral geen afval in de GFT-container dat er niet thuishoort, want dan neemt de inzameldienst uw afval niet mee.

Tips
Om de container of emmer schoon en fris te houden en om vastvriezen te voorkomen, kunt u een laagje krantenpapier, bladeren of zaagsel op de bodem leggen. Of u koopt speciale composteerbare/biologisch afbreekbare zakken. Let er wel op dat de zak een milieukeur of een kiemplantlogo heeft (zie voorbeeld hieronder), anders is deze niet geschikt om te composteren.

Is uw container of emmer niet leeggemaakt?
Dan zat er waarschijnlijk plastic of restafval in. Geen nood; haal het plastic of ander restafval eruit en bied de container of emmer de volgende inzamelronde opnieuw aan. De komende periode gaan we extra controleren op vervuiling in de GFT-containers.

Fijn om #gewoonsamen te werken aan zuiver GFT! #gewoonsamenafvalscheiden

PreZero inzamelwijzer
Sinds 1 januari 2022 gebruiken wij de PreZero inzamelwijzer. Hier vindt u nuttige informatie over de huis- aan huisinzameling. Daarnaast helpt de afvalscheidingswijzer u mee met beslissen waar welk afval hoort. Ook kunt u klachten over de huis- aan huis inzameling of container-wisselingen makkelijk regelen via de klantenservice van PreZero. Online via de afvalbalie of telefonisch te bereiken op 0800-2210012 op werkdagen tussen 08.00 – 17.00 uur.