Reactie burgemeesters Noord- en Midden Limburg op mogelijke opening detailhandel

donderdag 13 januari 2022

Burgemeesters Noord- en Midden Limburg geven reactie op mogelijke opening detailhandel:

"Elke dag voeren wij gesprekken met inwoners, ondernemers en maatschappelijk betrokkenen over de huidige situatie en merken dat er in toenemende mate sprake is van een maatschappelijke en sociale noodsituatie, naast de zorgen die we allemaal hebben over de druk op de gezondheidszorg.  We horen dat velen de maatregelen zat zijn en snakken naar perspectief.

Door de aanhoudende coronamaatregelen staat het water óók bij veel Limburgse ondernemers aan de lippen en vrezen zij voor hun voortbestaan. In heel Limburg voelen ondernemers dat door de ad-hoc lockdown hun klanten de landsgrens, die nooit ver weg is, overgaan waar winkels en bedrijven wél open zijn. Dagelijks zien we welke problemen en uitdagingen dat voor hen met zich meebrengt. Vanuit dat perspectief begrijpen wij het collectieve signaal dat winkeliers a.s. zaterdag mogelijk willen geven omdat de rek er volledig uit is, maar al te goed. Ondanks alle tegenslagen blijven ze strijdbaar. En zodra het straks weer mag, staan ze er weer. Die veerkracht is bewonderenswaardig.

Burgemeester Bob Vostermans: “We begrijpen de behoefte om tot een ‘protestactie’ over te gaan. Tegelijkertijd vertrouwen we erop dat onze ondernemers in Beesel een doordachte afweging maken met bijbehorende voorzorgsmaatregelen. Naast ruimte voor een protestactie zullen we - zoals gebruikelijk - bij excessen tot handhaving overgaan.“

We hopen oprecht dat het kabinet aanstaande vrijdag gehoor geeft aan de roep uit de samenleving en een structureel perspectief voor de toekomst biedt, zodat niet alleen de stem van onze ondernemers maar van iedere inwoner van onze gemeenten wordt gehoord.
We vertrouwen erop dat onze ondernemers a.s. zaterdag een verstandige afweging maken en hopen met hen dat zij weer snel en volledig kunnen gaan ondernemen."