Brandweer gaat stoppen met sleutelkluizen

woensdag 15 december 2021

De brandweer maakt gebruikt van een sleutelkluis om altijd snel een gebouw binnen te gaan. Het gaat hier bijvoorbeeld om een bedrijfsgebouw of een verzorgingshuis. Een sleutelkluis is een kluis aan de buitenkant van een gebouw, met daarin een sleutel die toegang geeft tot dat gebouw. Met een hoofdsleutel kan de brandweer de kluis openen en de benodigde sleutel eruit halen. Brandweer Limburg-Noord heeft besloten om vanaf 2026 geen gebruik meer te maken van sleutelkluizen.

Werken op regionaal niveau

Een van de redenen voor het stoppen met sleutelkluizen is omdat de brandweer steeds meer op regionaal niveau werkt. Zo rukt de brandweer uit over de gemeentegrens heen, als het adres daar dichterbij is. Hierdoor heeft de brandweer te maken met verschillende sleutels in de eigen regio. Dit vertraagt het werk van de brandweer, omdat niet alle blusvoertuigen alle sleutels hebben.

Nieuw systeem

Brandweer Limburg-Noord vraagt gebouweigenaren en -gebruikers om te kiezen voor een nieuw systeem om de brandweer toegang te verlenen bij een brandmelding. Hierover ontvangen zij in december 2021 een brief met meer informatie en de mogelijkheden.

Doormelding naar Regionale Alarm Centrale

Gebouwen met niet- of minder zelfredzame personen moeten een doormelding naar de Regionale Alarm Centrale (RAC) hebben. Bij deze gebouwen moet de brandweeringang bij een brandmelding automatisch opengaan of via een systeem dat in overleg met de brandweer is bepaald.

Gebouweigenaren en -gebruikers zonder verplichte doormelding naar de RAC kunnen ook maatregelen treffen om de brandweer snel, veilig en zonder schade toegang tot het gebouw te verlenen. Bij een brandmelding geven zij aan hoe de brandweer het gebouw kan binnengaan.

Meer informatie

Vragen? Neem dan contact op met Brandweer Limburg-Noord door een e-mail te sturen naar: info.brandweer@vrln.nl.