Vuurtje stoken met minder rook- en geuroverlast
woensdag 1 december 2021
Nu het kouder wordt, gaan overal de houtkachels en open haarden weer aan. Wanneer je in huis je kachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren. Ook wanneer je de rook niet meer ziet.
Wil je toch een vuurtje stoken? Je kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen verminderen met de manier waarop je hout stookt. Houd rekening met je omgeving en volg de tips:
- Raadpleeg eerst www.stookwijzer.nu. Laat de houtkachel of open haard uit bij windstil of mistig weer.
- Stook alleen droog hout.
- Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout.
- Volg de instructies bij de kachel of haard voor het aansteken van vuur.
- Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. Je voorkomt hiermee schoorsteenbrand.
- Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
- Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open.
- Controleer regelmatig of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.