‘Waardevol Beesel’ helpt de waarde van afvalstoffen te behouden

woensdag 10 november 2021

Wereldwijd is er sprake van grondstoffenschaarste. Om zuinig te zijn op onze aarde én een bijdrage te leveren aan het voorkomen van grondstoffenschaarste werkt gemeente Beesel met maatschappelijke partners, bedrijven en onderwijs samen aan Waardevol Beesel. Want alleen met de hulp van lokale initiatieven is het mogelijk om de landelijke beleidsdoelstelling te halen op het gebied van circulaire economie.

Het initiatief Waardevol Beesel draagt bij aan de realisatie van een circulaire economie. “Waardevol Beesel heeft als doel de waarde van afvalstromen te behouden en nieuwe waarde aan deze afvalstromen toe te voegen,” zegt wethouder Marcel Roelofs. “We werken hierin momenteel samen met het Grescollege, Stichting Primula en I&G de geheime tuin en voeren gesprekken met Repair Café en WiJo Reuver voor participatie in deelprojecten.  In de toekomst hopen we natuurlijk met nog meer partners een mooie invulling te geven aan een Waardevol Beesel en zo ook aan een waardevolle toekomst voor jong en oud.” 

Circulair ambachtscentrum
Onder de vlag van Waardevol Beesel starten we een circulair ambachtscentrum met verschillende deelprojecten die hergebruik van spullen en reparatie bevorderen. Een circulair ambachtscentrum combineert de functies van een o.a. milieupark, kringloopwinkel, onderwijs en reparatiewerkplaats, waardoor spullen en materialen langer in gebruik blijven en we het onnodig verbranden van grondstoffen voorkomen.

Kringloopcontainer op het milieupark
Vanaf vandaag, woensdag 10 november 2021, is het mogelijk om op woensdagmiddag en zaterdagochtend spullen in te leveren bij de kringloopcontainer op het milieupark. Op deze dagdelen is een vrijwilliger van Stichting Primula aanwezig. De spullen uit de kringloopcontainer zullen eind van dit jaar worden gebruikt voor de deelprojecten ‘Doe-het-zelf-hoek’ van Stichting Primula en het onderwijsproject ‘Grescollege/I&G de geheime tuin’. 

De vrijwilliger van Stichting Primula kijkt samen met de aanbieder wat bruikbaar is. In principe zijn kringloopgoederen, herbruikbare gereedschappen en bouwmaterialen welkom. Denk hierbij aan sleutels, verstelbare moersleutels, zagen, beitels, zaagmachines, boormachines, (parker)schroeven en bouten. Ook onbewerkte houten planken, balkjes, profielhout, plat ijzer, hoekijzers, betonijzer en H-balken kan Stichting Primula goed gebruiken. En het Grescollege heeft daarnaast behoefte aan  restanten verf.