LED verlichting voor sportvelden gemeente Beesel

maandag 2 augustus 2021

Vanaf november zijn alle sportvelden bij Solberg en Dijckerhof voorzien van LED-verlichting. Daarnaast worden meteen alle sportvelden verlicht, inclusief de wedstrijdvelden. Daarmee wordt het ook mogelijk om in de avond competitiewedstrijden te spelen. We vinden het aanbieden van goede buitensportaccommodaties erg belangrijk, omdat dit uitnodigt tot beweging en zorgt voor een sterke sociale samenhang binnen de gemeenschap.

De sportverenigingen tonen al vele jaren een stabiele ledenstand. Vanuit de sportverenigingen komt dan ook al enige tijd de wens om meer velden te verlichten, om zo de speeltijd te verruimen. Bovendien wordt het sportpark in de corona-tijd door meerdere doelgroepen steeds beter gevonden. Daarom is niet alleen besloten om de conventionele verlichting te vervangen voor LED-verlichting, maar ook alle velden te verlichten. Dit past in de huidige leefstijl, waarbij mensen steeds flexibeler werken en leven. De verenigingen hebben aangegeven dat met LED-verlichting er geen noodzaak meer is voor kunstgras.

Samenwerking met sportverenigingen

Om te komen tot het vervangen van de huidige verlichting door LED-verlichting is er nauw overleg geweest met de sportverenigingen die gebruik maken van deze accommodaties. De verenigingen spelen een belangrijke rol bij het doen van een aanvraag van de BOSA-subsidie. Bij een duurzame investering kan er 30% subsidie worden aangevraagd. Dit geeft de verengingen de mogelijkheid om andere investeringen te doen binnen deze BOSA-regeling, omdat met de investering in de LED-verlichting het drempelbedrag wordt gehaald.

“Het is hartstikke mooi dat de LED-verlichting al dit jaar geplaatst kan worden op de sportvelden”, zegt wethouder Bram Jacobs. “Zo komen we tegemoet aan de wensen van de verenigingen om de speeltijd te verruimen én de LED-verlichting zorgt voor een verduurzaming op verschillende vlakken. Natuurlijk gaan we de uitstoot van CO2 tegen met LED-verlichting.  Ook zorgt de uitbreiding van de verlichting op de velden ervoor dat de velden flexibeler inzetbaar zijn en dat de groei van de gewenste speeltijden opgevangen wordt. Het biedt ons de kans om koploper te worden in het zaterdagavond voetbal in onze regio. Alles bij elkaar draagt dit bij aan de kwaliteit van de sportvoorzieningen en daarmee ook aan de gezondheid en het welbevinden van onze inwoners”.