Vanaf zaterdag 23 januari geldt een avondklok

vrijdag 22 januari 2021

Afgelopen week kondigde minister-president Mark Rutte aanvullende maatregelen aan bovenop de lockdown waar we al inzaten. Opnieuw een ingrijpende set maatregelen, inclusief de veelbesproken avondklok.

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklok zorgt ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten, wat helpt om de verspreiding van het coronavirus af te remmen.

Belangrijkste informatie over de nieuwe set maatregelen samengevat:

  • De avondklok geldt vanaf 23 januari, vanaf deze datum is het verboden om tussen 21:00 uur 's avonds en 4:30 uur 's ochtends buiten te zijn.
  • Je mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is en je een geldige reden hebt. In dat geval moet je een formulier ‘Eigen verklaring Avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je ook een ‘Werkgeversverklaring’ tonen. Het is niet de bedoeling dat je je eigen formulieren maakt. Meer informatie over geldige redenen om op straat te zijn is te vinden op Rijksoverheid.nl/avondklok. Daar zullen ook de formulieren beschikbaar komen.
  • Het kabinet vraagt mensen bovendien om zo veel mogelijk thuis te blijven en thuis te werken en zo min mogelijk andere mensen te ontmoeten. Voor meer informatie, zie 'Lockdown verder aangescherpt vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten'.