Mondkapje verplicht vanaf 1 december

dinsdag 1 december 2020

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is een mondkapje per 1 december verplicht in onder andere winkels, musea, restaurants, theaters en het onderwijs (basisschool uitgezonderd). Voor contactberoepen zoals kapper en rijinstructeur, moeten zowel klant als professional een mondkapje dragen. In het OV was een mondkapje al verplicht, maar dit geldt nu ook in stations en bij bus- en tramhaltes. Iedereen van 13 jaar en ouder die geen mondkapje draagt, kan een boete van € 95 krijgen. Het verplicht dragen van een mondkapje geldt in eerste instantie voor 3 maanden.

Een mondkapje moet neus en mond volledig bedekken en ontworpen zijn om verspreiding van virussen tegen te gaan. Medische mondneusmaskers zijn voor gebruik in de zorg, mondkapjes zijn geschikt voor gebruik in winkels, op school, in het OV en bij de kapper. Gebruik bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm (faceshield) is niet toegestaan omdat deze neus en mond niet volledig afdekt. Dat geldt ook voor een sjaal of bandana.

Publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens

De mondkapjesplicht geldt in alle openbare  binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Voorbeelden van openbare binnenruimten zijn winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen. Wanneer mensen aan tafel gaan in een restaurant of gaan zitten in een theaterzaal, mag het mondkapje af. Bij opstaan om naar het toilet of naar buiten te gaan, moet het mondkapje weer op. In gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst, zoals kerken, moskeeën, tempels en synagogen, is een mondkapje niet verplicht.

Onderwijs

In het voortgezet onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs moeten leerlingen, studenten, leraren en ander personeel een mondkapje dragen als door het schoolgebouw lopen. Het mondkapje kan af tijdens de les, wanneer iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft. Het dragen van een mondkapje hoeft niet wanneer een docent voor de groep staat, maar wel bij een ronde door het klaslokaal. Gym, zang, toneel, dans en bepaalde vormen van praktijkonderwijs zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht.

Contactberoepen en zorgverleners

Bij contactberoepen is anderhalve-meter-afstand houden praktisch niet mogelijk. Daarom is het dragen van een mondkapje verplicht bij bijvoorbeeld rijles, kapper en nagelstylist. Dit geldt voor de klant en voor de beoefenaar van het contactberoep. Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten hoeven dat niet. Toch zal ook daar vaak worden gevraagd een mondkapje te dragen. Ziekenhuizen en zorginstellingen hebben eigen regels ten aanzien van mondkapjes of andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Patiënten, bezoekers en zorgverleners moeten deze volgen.

Uitzonderingen

De verplichting van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. Politie en boa’s kunnen mensen vragen aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt. Mondkapjes zijn ook niet verplicht tijdens sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv.

Bekijk de infographic over het gebruik van mondkapjes (PDF, 128.1 kB)