Inbrekers komen via het stopcontact

donderdag 30 juli 2020

In de vakantietijd waarschuwen politie en gemeenten steevast voor inbrekers. Tips voor hang- en sluitwerk, verlichting, rolluiken enzovoort. ‘Waak voor Inbraak’ is een bekend project in de regio. Dit jaar waarschuwt burgemeester Luc Winants namens de burgemeesters in de regio voor cybercriminelen. Die komen niet bij u binnen via een raam of een geforceerde deur, maar via uw wifi-netwerk of computer.

Onlangs presenteerde de politie de criminaliteitscijfers voor Limburg. In de hele provincie werden in de eerste drie maanden van 2020 al 138 computermisdrijven geregistreerd. Ter vergelijking: in het hele vorige jaar waren er dat 159. Dat gaat dus hard. Onder cybercriminaliteit verstaat de politie hacken van computers, diefstal van computergegevens en het gebruik van ransomware: tegen betaling van losgeld wordt de computer weer vrijgegeven. Maar ook het gebruik van nepprofielen op Facebook, Instagram of WhatsApp om mensen op te lichten valt onder cybercrime.

“Het internet is een fantastisch medium”, zegt burgemeester Winants. “Maar er zitten ook gevaarlijke kanten aan.” Daar willen Winants en zijn collega-burgemeesters uit Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Mook en Middelaar en Peel en Maas voor waarschuwen. Sluit niet alleen ramen en deuren als je op vakantie gaat, maar barricadeer ook de ingang naar je computer en je wifi-netwerk. Speciale aandacht vragen de burgemeesters voor het ‘internet of things’, allerlei apparaten die met het internet verbonden zijn. Zodat je vanaf het zwembad op je vakantieadres de zonwering thuis kunt bedienen. Harstikke handig allemaal, maar dikwijls is de beveiliging van die apparaten krakkemikkig.
De komende weken en maanden waarschuwt de campagne ‘Waak voor inbraak’ voor cybercrime en geeft goede tips om digitale inbrekers te weren.